Aangescherpte Milieuprestatie voor gebouwen per 1 juli 2021

do 20 mei 2021

Met ingang van 1 juli 2021 moeten bouwers meer circulair en milieuvriendelijker gaan bouwen. Dan treedt namelijk een wijziging van het Bouwbesluit 2012 in werking: de aanscherping van de Milieuprestatie voor gebouwen (MPG). Een flinke uitdaging waar samenwerking en scholing voor nodig is.

Aanscherping milieuprestatie voor gebouwen

De milieuprestatie voor nieuwe woningen wordt per 1 juli a.s. aangescherpt van 1,0 naar 0,8. De aanscherping zal stapsgewijs verlopen met als streven in 2030 de norm te halveren (van 1,0 naar 0,5). Dat betekent dat bouwers meer circulair en milieuvriendelijker moeten bouwen. Er wordt nog onderzocht hoe de wettelijke eisen verbreed kunnen worden van nieuwbouw naar renovaties en naar andere gebruiksfuncties dan alleen wonen. Uiteindelijk is het streven dat we in 2050 een klimaatneutrale en circulaire gebouwde omgeving realiseren.

Hoe komen tot een circulaire gebouwde omgeving?

Samenwerking is hierbij van groot belang. Het ministerie van BZK werkt samen met andere partijen, zoals universiteiten en hogescholen, bouwbedrijven en andere overheden aan verschillende projecten om bedrijven te helpen bij het voldoen aan de wettelijke eisen. 

PAOTM draagt hieraan ook zijn steentje bij door te voorzien in een rijk scala aan cursussen, zoals bijvoorbeeld Duurzaam GWW, DuboCalc, Circulair bouwen en Opdrachtgeverschap en verduurzaming. Deze cursussen bieden wij aan als open inschrijving, maar organiseren wij ook incompany om direct een hele organisatie of afdeling te scholen en zo te helpen bij hun circulaire uitdagingen.

Hoe PAOTM organisaties helpt bij hun duurzame uitdagingen

Wij merken dat veel organisaties duurzaamheid in hun projecten belangrijk vinden en bij ons incompany cursussen aanvragen om het kennisniveau van hun medewerkers naar hetzelfde niveau te brengen. Zo hebben wij de cursus DuboCalc de afgelopen tijd voor meerdere organisaties incompany uitgevoerd. Door middel van voorbeelden uit de eigen praktijk krijgt een team inzicht in hoe DuboCalc toepasbaar is en welk effect het toepassen van diverse materialen kan hebben. Een deelnemer over de training: “Zeer verhelderend. Geeft een goede doorkijk naar wat er allemaal achter de berekening zit en geeft je gevoel voor de impact die de verschillende onderdelen hebben.” 

Daarnaast hebben wij op veler verzoek de incompany training Ambitieweb ontwikkeld, speciaal voor organisaties die zelf Ambitiesessies willen gaan organiseren. We hebben deze training al meerdere keren mogen geven, waaronder voor het Rijksvastgoedbedrijf.

Naast incompany trainingen, kan je als professional ook gewoon aanhaken bij onze reguliere cursussen. Je leert dan van onze experts, voorbeelden uit het vakgebied en van je mede-cursisten. Op het gebied van duurzaamheid kan je bijvoorbeeld kiezen voor de cursussen Duurzaam GWW, Circulair bouwen of de nieuwe cursus Opdrachtgeverschap woningcorporaties en verduurzaming.

Ga de uitdaging aan!

Heb je interesse in één van deze cursussen voor jezelf of voor je hele team? Kijk dan op onze website voor meer informatie en actuele startdata of neem contact op met Marloes Nieuwenhuis (per mail of bel 06 39 84 75 67) voor de ontwikkeling van een incompany training op maat.

None

Deel deze pagina