7e NVBV-kennisdag Bouwfysica

di 4 april 2017

De 7e NVBV-Kennisdag vindt plaats op 14 juni 2017 in de Bouwcampus op het terrein van de TU Delft.

‘Panta rhei’ ofwel ‘alles stroomt’, zei de Griekse filosoof Heraclitus zo’n 2500 jaar geleden. Als je een rivier voor een tweede keer wil oversteken stap je niet in hetzelfde water, want het water van de eerste keer is al weggestroomd. Alles stroomt, alles verandert voortdurend. De verandering is het gevolg van een constante strijd tussen water, lucht, vuur en aarde. Daarmee legt Heraclitus de basis voor het thema van de Kennisdag Bouwfysica 2017: Bouwfysica in transitie.

De bouwfysica verandert omdat de bouwopgave en het bouwproces verandert. Waar Heraclitus de verandering zag als een gevolg van de transformatie van de fysische basiselementen, spreken we nu over transities in de bouw ten gevolge van maatschappelijke veranderingen, economische herstructurering, politieke koerswijzigingen en (niet in de laatste plaats) de ecologische uitdagingen voor nu en in de toekomst.

De groeiende focus op energie, duurzaamheid en binnenklimaat lijkt voor de bouwfysica een positieve ontwikkeling. Met de plannen voor de transitie naar duurzame energie en bijna energieneutrale gebouwen heeft de bouwfysicus de wind in de zeilen. Maar betekent dit dat de bouwfysicus zo maar in zijn bootje kan gaan zitten en wachten tot de wind hem naar de overkant brengt?

Er zijn nog meer transities aan de gang. Ook het bouwproces en de bouworganisatie zijn aan verandering onderhevig. Er ontstaan nieuwe vormen van aanbestedingen met nieuwe vormen van samenwerkings-verbanden tussen bouwpartners. De Wet kwaliteitsborging voor de bouw, die de aansprakelijkheid voor de bouwkwaliteit meer bij de bouwproducent wil leggen, kan leiden tot wijziging van de bouworganisatie en het bouwproces. Terwijl ook het bouwproduct aan het veranderen is. Het nieuwe bouwproduct moet niet alleen energiezuinig en duurzaam zijn, maar ook levensbestendig, multifunctioneel, integraal, geïndustrialiseerd en passend in de gebiedsontwikkeling.

Als vanouds gaat de 7e NVBV-Kennisdag over innovaties en nieuwe ontwikkelingen in de bouw. In de voor de Kennisdag gebruikelijke parallelsessies worden nieuwe kennis en verbeterde inzichten gepresenteerd. In de ochtend zullen de keynote-sprekers het thema nader belichten vanuit de vraag hoe de bouwopgave, het bouwproces en de bouworganisatie de komende jaren zich zullen ontwikkelen. De achterliggende vraag is of de energietransitie voldoende garantie is voor een zonnige toekomst voor de bouwfysica en bouwfysicus.

Meer informatie en aanmelden op: www.nvbv.org

None

Deel deze pagina