Dit blok geeft verdieping op belangrijke kernonderwerpen uit de industriële luchtverontreiniging. Je leert uitgebreid over het opzetten van meetplannen, kwaliteitsborging en meetmethodes en -technieken zoals bijvoorbeeld het gebruik van massabalansen.
Je leert hoe om te gaan met (meet)onzekerheden en gaat uitgebreid aan de slag met rekenformules voor herleidingen en correcties van meetresultaten. Zo leer je emissies te berekenen met emissiefactoren en activiteit data.
Daarnaast is het onderdeel ‘geur’ opgenomen in dit blok. Hoe wordt geur vastgesteld en beoordeeld? Bij alle relevante onderdelen uit de keten van geuremissie wordt stil gestaan: waarneming, beoordeling, hinder en klachten. Meet- en rekenmethodieken voor het bepalen van het acceptabel geurhinderniveau in de praktijk komen hierbij ruim aan bod.
Na het volgen van dit blok:
De uitstoot van luchtverontreiniging kan niet in alle situaties worden gemeten. In dit onderdeel worden schattings- en berekeningsmethoden voor emissies uiteen gezet mede in relatie tot vergunningverlening, nationale en internationale emissierapportage verplichtingen.
Geuren zijn vaak aangenaam maar afkomstig van bedrijven of veehouderijen al snel ongewenst en kunnen ze tot hinder aanleiding geven. Het eerste college behandelt wanneer we over geurhinder spreken en hoe groot dit milieuprobleem in Nederland eigenlijk is. Ook bekijken we roemruchte voorbeelden uit heden en verleden om de impact van geurhinder op onze maatschappij te illustreren.
Een beetje geur moet mogen maar hinder willen we niet, en nieuwe probleemsituaties al helemaal niet. In deze module lopen we na wat we in Nederland aan beleid en regelgeving hebben om dat te realiseren, en hoe de praktijk van vergunningverlening en ruimtelijke ordening er uitziet. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bekijken we waar het aan ligt dat we in onze doelen wel, niet of maar ten dele in slagen.
Kwaliteitsborging automatische meetsystemen volgens NEN-EN 14181
Een essentieel en onmisbaar onderdeel van alle beleid en besluitvorming rond het oplossen en voorkomen van hindersituaties, is het doen van goed onderzoek. Dat is bij geur niet zomaar geregeld, want hoe maak je van iets subjectiefs officieel bruikbare getallen? De module behandelt daarom vragen als ‘hoe meten we geur eigenlijk?’ en ‘wat zeggen meetresultaten over hinder?’, en gaat na wat de ‘do’s and dont’s van goed geuronderzoek zijn.