Projectmanagement en procesmanagement

Leer succesvol samenwerken in bouwteams

Het bouwteam is aan een opmars bezig in de Nederlandse bouwwereld. Jaap de Koning en Andrea Chao zijn de opstellers van het Bouwteamovereenkomst DG2020 model en delen graag hun kennis over het succes van deze samenwerkingsvorm en aandachtspunten waar je alert op moet zijn. Benieuwd naar de tips van deze experts?

Betrokken aannemer in ontwerpfase

Het bouwteam wordt in steeds meer bouwprojecten toegepast. Het bouwteam kent in de praktijk vele verschijningsvormen, maar al die toepassingen hebben één ding gemeen, namelijk de vroege betrokkenheid van de aannemer in de ontwerpfase. In tegenstelling tot een klassiek bouwproces, waarin de fasen keurig achter elkaar worden doorlopen, waarin de aannemer pas als laatste aan zet is.

Variatie in bouwteams

Dat maakt deze samenwerkingsvorm ook complex, zo stelt Jaap de Koning in zijn column op Cobouw.nl,  want de aannemer mag meedenken over de uitwerking van het ontwerp. Sterker nog, hier zit de kerndoelstelling van de bouwteambenadering, het vroegtijdig benutten van de uitvoeringskennis tijdens de ontwerpfase. Varianten van het bouwteam manifesteren zich in bijvoorbeeld de taakverdeling, met als belangrijkste keuze: wie maakt het ontwerp? En natuurlijk, tot hoever wordt het ontwerp uitgewerkt? In een klassiek bouwteam wordt het ontwerp helemaal tot in detail bepaald en is een bestek het resultaat van de bouwteamfase. Maar dat hoeft niet, want er kan ook worden gekozen om eerder te stoppen, bijvoorbeeld als het definitief ontwerp klaar is.

Leer direct van de opstellers van DG2020 model

Drs. ing. Jaap de Koning, Witteveen+Bos en mr. Andrea Chao, Bird & Bird LLP zijn de opstellers van het Bouwteamovereenkomst DG 2020 model en kennen alle ins en outs, alle voordelen, maar ook alle bedreigingen. Zij kunnen je als geen ander uitleggen hoe je het bouwteam succesvol kunt toepassen. Ze zijn beide betrokken bij een groot aantal bouwteams en zullen deze ervaringen delen tijdens de cursus Samenwerken in bouwteams. Je leert het model dus uit eerste hand van de makers! Je bent hiermee verzekerd van actuele en inhoudelijke kennis over het werken in bouwteams.

Cursusleider

drs. ing. Jaap de Koning

Witteveen+Bos

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen