Hoe ben je bij PAOTM als trainer terechtgekomen?
“Via Ale Riedstra (tevens trainer bij PAOTM) ben ik bij jullie leiderschapsprogramma betrokken. Wij werkten via The LMS Group al veel samen en kennen elkaar oorspronkelijk vanuit onze studie bedrijfskunde en later bij Unilever. Tijdens mijn studie bedrijfseconomie in Rotterdam ben ik me steeds meer in sociologische economie gaan verdiepen. Zo ben ik vervolgens het HR-vak ingerold, met een focus op training en opleiding. Bij IHC Caland heb ik veel ervaring opgedaan met opleidingen voor werktuigbouwers. Ook bij Unilever heb ik als HR manager voornamelijk voor fabrieken gewerkt. Ik heb hart voor de technische wereld en werk nog steeds graag met technisch professionals. Inmiddels ben ik 21 jaar zelfstandig ondernemer in team coaching, persoonlijke coaching en leiderschapsontwikkeling Ik werk voor een breed scala aan opdrachtgevers, van gemeenten en onderwijsinstellingen tot industrie- en productiebedrijven.”
“PAOTM organiseert in samenwerking met The LMS Group verschillende leiderschapscursussen, waarvan ik de training Persoonlijk leiderschap verzorg. Een mooi, diepgaand programma van twee keer twee dagen.”
Jij verzorgt binnen het leiderschapsprogramma de training Persoonlijk leiderschap, wat is het doel van deze training?
“Persoonlijk leiderschap is een wat holle term. Maar in essentie gaat het over jezelf leren kennen, jezelf leren managen, maar ook je taak kunnen doen in context met anderen. Jij en je taak, jij en jezelf, jij en de ander. Vanuit die drie hoeken ga je aan de slag. Jezelf beter leren kennen, met het doel om jezelf te leiden in de dagelijkse hectiek en vele impulsen en natuurlijk in relatie tot je taak. In deze training leer je hoe je dat doet in verbinding met anderen, wat de impact is van je gedrag en wat de consequenties van je keuzes zijn.”
Het programma is gericht op technisch professionals, heeft deze groep een eigen benadering nodig?
“Ik denk dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt. We zijn immers allemaal mensen met onze eigen wetmatigheden en patronen. Zolang je maar rekening houdt met passende voorbeelden, context en taal. In essentie verschillen de benadering en thema’s dus niet zo veel, maar de volgorde van het programma passen we wel aan; bij de doelgroep van technisch professionals beginnen we veelal vanuit de taak, waarna we diepte in gaan. Bij een vergelijkbare training binnen de zorg zou dat bijvoorbeeld anders zijn.”
De samenstelling van de groep is klein, maar wel divers. Waarom is daarvoor gekozen?
“Voor de training is het minder wenselijk om directe collega’s in dezelfde groep te hebben zitten. Als deelnemer moet je vrijuit kunnen praten, zonder gehinderd te worden door mogelijke belangen tussen deelnemers. Een diverse samenstelling van een groep technisch professionals zorgt voor verschillende perspectieven vanuit ieders branche. Dat werk verrijkend en vergroot je wereld.”
Wat nemen deelnemers na afloop concreet mee uit deze training?
“Na afloop van deze training ken je jezelf beter. Je hebt inzicht in de impact van je eigen overtuigingen. Je weet hoe je met triggers moet omgaan, zoals werkdruk of dominant gedrag van anderen. Je begrijpt hoe je drijfveren je gedrag beïnvloeden. Dat klinkt allemaal misschien wat abstract, maar eigenlijk gaat het om de vraag: wat heb ik nodig om mijn taak goed uit te voeren en hoe moet ik omgaan met anderen om dat te bereiken? Relaties bouwen binnen en buiten je organisatie en hier vervolgens zicht op houden is erg belangrijk.”
“Na afloop van dit soort trainingen ben je nooit klaar met de ontwikkeling die je hebt ingezet. Ik sluit altijd af met de vertaling van het geleerde naar de dagelijkse praktijk. Hoewel de training omvangrijk, grondig en soms confronterend is staat het plezier met elkaar centraal, in een ontspannen omgeving.”
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!