Waterbouwkunde

Innovatieve aanpak voor behoud en beheer van historische kademuren in Nederlandse steden

De zorg voor binnenstedelijke kademuren in Nederland blijft een belangrijk aandachtspunt voor gemeenten en waterbeheerders. Met constructies die soms meer dan 300 jaar oud zijn, is het van cruciaal belang om de constructieve veiligheid en toekomstbestendigheid van deze essentiële stedelijke elementen nauwkeurig vast te stellen. In het licht van deze ontwikkelingen biedt PAO Techniek en Management (PAOTM) een gespecialiseerde cursus aan die inspeelt op de groeiende behoefte aan expertise op dit gebied.

Evoluerende aanpak in het beheer van kademuren

Recente ontwikkelingen in grote steden zoals Amsterdam laten zien hoe de aanpak van het beheer van kademuren evolueert. Waar in het verleden de focus lag op directe veiligheidsmaatregelen, verschuift de aandacht nu naar een meer genuanceerde en kennisgedreven benadering. Het Actieplan Bruggen en Kademuren 2023-2026 van de gemeente Amsterdam illustreert deze trend, waarbij men streeft naar een optimalisatie van de aanpak en een efficiëntere werkwijze.

Van ‘veiligheid voorop’ naar ‘gefundeerd herstellen’

Het nieuwe actieplan van Amsterdam markeert een overgang van ‘veiligheid voorop’ naar ‘gefundeerd herstellen’. Deze verschuiving is mogelijk geworden dankzij de opgebouwde kennis en het verbeterde inzicht in de staat van verouderde constructies. Er zijn standaarden ontwikkeld en innovaties getest, wat leidt tot een beter begrip van de succesfactoren voor duurzaam herstel van bruggen en kademuren.

Uitdagingen en kansen

Ondanks de vooruitgang in kennis en inzicht, blijven er uitdagingen bestaan. Het vervangingstempo blijft achter bij de ambities en de kosten van projecten lopen op. Daarnaast zorgen beperkte middelen en marktomstandigheden voor de noodzaak om prioriteiten te stellen. Dit kan leiden tot meer tijdelijke veiligheidsconstructies en langere periodes van overlast voor stedelingen.

Slimme strategieën voor kadebeheer

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, worden innovatieve oplossingen onderzocht. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor renovatie in plaats van volledige vervanging, waarbij alleen de zwakke delen van constructies worden hersteld. Ook worden nieuwe methoden ontwikkeld voor het beoordelen van constructies, wat kan leiden tot minder snelle vervanging. Daarnaast worden functietoetsen uitgevoerd om de gevolgen van eventuele functieveranderingen van bruggen te bepalen.

Expertise ontwikkelen met PAOTM-cursus Binnenstedelijke kademuren

De PAOTM-cursus Binnenstedelijke kademuren speelt in op de actuele ontwikkelingen in het vakgebied. Deze cursus rust professionals uit met de nieuwste kennis en vaardigheden op het gebied van kadebeheer. Deelnemers leren over het inspecteren, beoordelen en meten van kademuren, evenals het analyseren van constructies conform de Eurocode.

Erg positief om in de breedte van het onderwerp kennis te delen en te kunnen bespreken in een gemêleerde groep.

Geavanceerde methoden in kade-inspectie

De cursus benadrukt een slimme combinatie van inspectie, monitoring en geavanceerde modellen, essentieel voor het nemen van gefundeerde beslissingen over het beheer van kademuren. Het brede toepassingsgebied maakt de cursus relevant voor professionals bij gemeenten, waterschappen, provincies, aannemers, inspectiebedrijven en ingenieursbureaus.

Positieve ervaringen van deelnemers

Eerdere deelnemers waren enthousiast over de cursus. Zoals één deelnemer opmerkte: “De verschillende onderwerpen geven echt een goed volledig beeld van de problematiek en elke spreker was heel erg deskundig.” Een ander prees de “mooie combi tussen theorie en voorbeelden,” terwijl een derde de waarde van kennisdeling in een gemêleerde groep benadrukte.

Bouw mee aan duurzame kademuren

Wil je jouw expertise op het gebied van binnenstedelijke kademuren vergroten en bijdragen aan het duurzaam beheer van ons cultureel erfgoed? Klik hieronder op de cursus voor meer informatie en inschrijven.

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Programmamanager

Cursusleider

  • Waterbouwkunde

    dr.ir. Alfred Roubos

    Port of Rotterdam

    “Als we onze duurzaamheidsambities waar willen maken is het van cruciaal belang dat we niet alleen onze eigen kennis vergroten, maar juist ook bereid zijn om onze kennis en ervaringen te delen. Als dit ons lukt zal een cumulatie van kennis ontstaan, waardoor we sneller tot beter eindresultaat komen. Hier lever ik, samen met mijn cursisten, als docent van PAO graag een bijdrage aan.”

Gerelateerde cursussen