Stijn was werkzaam als hoofdlector bij de KU Leuven in het werkveld van aquathermie, met deze achtergrond werd het idee voor een startup geboren. Samen met zijn compagnons Jan Denayer en Sebastian Baes, noemt Stijn zich de expert in aquathermie. Zij zijn het enige studiebureau dat zich exclusief richt op aquathermie. Daarmee proberen ze alle kennis in huis te krijgen op het gebied van realisatie en beleid. Samen met Nederlandse partners heeft Stijn momenteel twee Europese projecten binnengehaald, mooie stappen op het gebied van aquathermie in België!
Cursus aquathermie
Met zijn academische ingenieursachtergrond richtte Stijn zich in het verleden voornamelijk op het energetisch potentieel. Waar hij minder zicht op had was hoe hij het potentieel gerealiseerd kon krijgen. Met het volgen van de PAOTM-cursus Aquathermie hoopte Stijn zicht te krijgen op de slagingskans van zijn model in een aquathermielandschap. De cursus heeft hem een goed beeld van het systeem en het speelveld gegeven. Medecursisten behoren nu tot zijn netwerk. Samen bouwen zij momenteel aan de toekomst van aquathermie. Uitbreiding van zijn netwerk ziet Stijn als een mooie bijkomstigheid van het volgen van de cursus.
Nederland versus Vlaanderen
Stijn heeft de cursus Aquathermie in Nederland gevolgd omdat vergelijkbaar aanbod in dit vakgebied er op dat moment in België niet was. Er zit een verschil in aanpak tussen Vlaanderen en Nederland aldus Stijn: ‘Wij in Vlaanderen proberen overvoorzichtig te zijn door eerst alles zeven keer uit te rekenen en dan pas een beslissing te durven nemen, terwijl ze in Nederland vaak durven, en dan kijken wat de effecten zijn. Dit is een voordeel voor ons geweest, aangezien we de bevestiging van onze berekening zagen in gerealiseerde projecten.’
In gesprek met de Overheid
Stijn was blij om tijdens de cursus te zien dat de collega’s in Nederland tegen dezelfde uitdagingen aanliepen. Begin 2021 waren partijen in beide landen nog volop met de overheid in gesprek over de regelgeving. Samen met de Provincie Oost-Vlaanderen is Stijn met zijn collega’s aan een beleidsplan aan het werken, zij hebben voor de gehele provincie in kaart gebracht wat het potentieel is en dat wordt momenteel uitgewerkt in beleid.
Toekomst van aquathermie
Als bron ziet Stijn aquathermie als een hele grote game changer, ook ziet hij in dat het niet de heilige graal is. ‘Het kan heel sterk bijdragen aan de energietransitie en het is heel complementair aan geothermie of andere warmtebronnen. Ik verwacht dat we veel aquathermieprojecten gaan realiseren in Vlaanderen.’
Er liggen volgens Stijn nog twee hobbels die genomen moeten worden. ‘Eerst is voor de toekomst een duidelijk kader vanuit de overheid van belang. Wat mag je met oppervlaktewater gaan doen? Regelgeving die helder is, waarmee projectontwikkelaars uit de voeten kunnen. Ten tweede is iedereen enthousiast, maar ook afwachtend omdat men twijfels heeft of het effectief nodig is.’ Om potentiële gebruikers te overtuigen van de voordelen van aquathermie maakt Stijn veel gebruik van demo-cases. Er zijn diverse early adopters, die wél het risico willen nemen waarbij ze de techniek kunnen gaan ontwikkelen. Dat helpt om potentiële klanten te overtuigen.
Leer, net als Stijn, tijdens de cursus Aquathermie meer over het brede werkveld van aquathermie, en breid je kennis én netwerk uit.
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!