Hoogbouw in de G5
Momenteel is de Zalmhaventoren in Rotterdam met 215 meter de hoogste woontoren van Nederland. Fors hoger dan de Maastoren (165m) die de afgelopen tien jaar het hoogste gebouw van Nederland was, op de voet gevolgd door de Rembrandttoren in Amsterdam (150m). Niet alleen in Rotterdam en Amsterdam wordt er hoog gebouwd, je ziet deze trend ook terug in Den Haag, Eindhoven en Utrecht. De zogenaamde G5 steden. Volgens Stichting Hoogbouw staan er in Nederland meer dan 200 torens van 70 meter of hoger. En daar blijft het niet bij, de verwachting is dat er in de toekomst nog meer hoogbouw bij komt. Stichting Hoogbouw verwacht een groei naar 350 torens in 2030 en een groei naar 450 in 2040.
Aan welke veiligheidseisen moet hoogbouw voldoen?
Bouwen in de hoogte vraagt om een andere aanpak. Voor woontorens boven de 70 meter gelden bovenop de reguliere eisen nog strengere veiligheids- en duurzaamheidseisen, denk aan brandveiligheid, constructieve veiligheid, fundering, windgevoeligheid, water- en bodemgesteldheid. Dat maakt hoogbouw een stuk complexer.
Ondergrond inspecteren bij hoogbouw
Bij het ontwikkelen van hoogbouw draait het niet alleen om de veiligheid van de constructie zelf, maar zeker ook om de ondergrond. Wat is de kwaliteit en samenstelling van de ondergrond en hoe kun je daar veilig op bouw? Ook al is Nederland een klein land, de ondergrond in Eindhoven is wezenlijk ander dan die in Rotterdam met beiden hun uitdagingen. Om dit in kaart te brengen zijn extreem diepe sonderingen en boringen noodzakelijk, want hoe hoger het gebouw, hoe groter de belasting op de ondergrond en hoe steviger en dieper de fundering moet zijn. Voor een gebouw van 70 meter of hoger, moet je algauw sonderingen en boringen van 100 meter of dieper doen.
Veiligheidsaspecten bovenbouw
Bouwen in de hoogte vraagt ook wat van de constructie zelf. De trend is niet alleen hoger bouwen, maar ook slanker en duurzamer. Het is daarbij ook belangrijk dat er lichter wordt gebouwd, zowel vanwege duurzaamheidseisen maar ook vanwege de hoge funderingsdruk. Dit alles leidt tot een grotere gevoeligheid voor de wind en heeft dus impact op de constructieve veiligheid van een gebouw.
Gedegen toetsing constructieve aspecten vereist
Om een hoge toren te kunnen bouwen is gedegen constructieve toetsing een vereiste, voor zowel het ontwerp van de fundering als van het bovengrondse deel van hoogbouw. Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? En welke kansen, risico’s en aandachtpunten hoogbouw met zich meebrengt? Volg dan onze cursus Toetsen van hoogbouw. Tijdens deze cursus geven onze docenten je inzicht in de verschillende constructiesystemen, de maakbaarheid van de fundering, grond-constructie interactie, normen, regelgeving en eisen, maar ook inzicht in dynamica en wind-engineering.
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!