Overig

Goed voorbereid naar je cursus!

Heb je toestemming gekregen voor het volgen van een cursus? En heb je je ondertussen ingeschreven? Tijd om je voor te bereiden! Wanneer je vooraf goed nadenkt over je doelen, haal je meer uit je cursus dan je vooraf misschien dacht. Voor jezelf, voor collega’s, voor nu en voor later!

Een goede voorbereiding bestaat uit veel meer dan inlezen en je agenda blokken op de cursusdag. Wat kun je allemaal nog meer doen? We helpen je graag op weg met 8 tips voor een perfecte cursusvoorbereiding.

 1. Stel je leerdoelen vast
  Weet wat je wilt bereiken, voor jezelf, je team en misschien wel voor je hele organisatie. Schijf je doelen op. Maak ze concreet en bedenk hoe je ze kunt bereiken.
 2. Maak een vragenlijst en vraag input van collega’s
  Bij het formuleren van je doelen zijn ongetwijfeld een aantal vragen ontstaan die mogelijk niet vanzelf via het programma van de cursus beantwoordt zullen worden. Behalve voor jouzelf kan de kennis die je gaat opdoen ook heel nuttig zijn voor collega’s. Informeer je team ruim van tevoren welke cursus je gaat volgen, wat jouw leerdoelen zijn en vraag of zij ook vragen hebben die je in de cursus kunt bespreken. Zorg dat je hun input bijtijds hebt, zodat je ook nog even kan sparren en dit kan verwerken in jouw voorbereiding. Schrijf je vragen op en neem ze mee naar de cursus.
 3. Bereid een case voor
  Mag je een eigen case inbrengen tijdens de cursus? Maak daar zeker gebruik van! Zo krijg je al tijdens de cursus handvatten voor je eigen praktijk en zelfs wellicht een oplossing voor je specifieke vraagstuk.
 4. Neem tijd voor de intake
  Stuurt jouw opleider je vooraf vragen? Ga hier niet slechts vluchtig doorheen, maar neem de tijd om de vragen met aandacht te beantwoorden. Dit helpt de docent om de cursus zo goed mogelijk voor te bereiden en toe te spitsen op de werksituaties van de deelnemers. Wat ook voor jou resulteert in een veel relevantere cursus!
 5. Bekijk waar andere cursisten vandaan komen
  Krijg je voorafgaand aan de cursus een deelnemerslijst toegestuurd? Bekijk welke functies je medecursisten hebben en bij welke bedrijven ze werken. Misschien hebben zij vergelijkbare vraagstukken of kun je juist vanuit hun expertise op een andere manier naar de leerstof kijken. Dat heeft altijd meerwaarde!
 6. Maak een planning
  De cursus lijkt misschien nog ver weg, maar begin op tijd met plannen. Een training is een investering in jezelf, die ook buiten de lesdagen om tijd vraagt. Wanneer lees je in, wanneer stel je je doelen en vragen op, op welke momenten blok je tijd voor tussentijdse opdrachten en huiswerk? En vergeet natuurlijk niet je agenda te blokken op cursusdagen en voorbereidingsmomenten.
 7. Werk vooruit of draag je werk over
  Vindt jouw cursus plaats tijdens werktijd? Dan ligt je werk die dag stil. Werk dus vooruit zodat je bij bent of draag een deel van je werk over aan een collega die ruimte heeft. Wanneer je in de pauze van je cursus nog een e-mail moet versturen of dat ene document moet afmaken, kun je niet volledig focussen op je cursus. Probeer dit te voorkomen zover dat mogelijk is.
 8. Wees op tijd en begin uitgerust aan je cursus
  Is de dag van de cursus aangebroken? Natuurlijk ben je op tijd gaan slapen de avond tevoren en staat de wekker net iets vroeger zodat je op tijd aanwezig bent. Uitgerust, voorbereid en met een flinke dosis nieuwsgierigheid ben je klaar voor een dag die veel energie vraagt en bied je jezelf ruimte voor nieuwe inzichten. Succes gegarandeerd!

Klaar om zelfverzekerd aan jouw training te beginnen? Wij zien je graag bij onze cursus! Of dat nu een training is in één van onze technische onderwerpen of op het gebied van leiderschap; met leergierige deelnemers en topdocenten uit het vakgebied leer je precies dat wat je nodig hebt.

Nog op zoek naar een geschikte cursus? Neem een kijkje in ons cursusaanbod. Of vraag ons om studieadvies, voor jezelf of voor een maatwerkoplossing voor je team. Altijd postacademisch en direct toepasbaar in de praktijk.

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!