Waterbouwkunde

Geohydrologie: De sleutel tot veilige waterkeringen

In een wereld waarin klimaatverandering steeds meer invloed heeft op onze leefomgeving, wordt de rol van waterkeringen steeds belangrijker. Bas Berbee, werkzaam bij Fugro en cursusleider van de PAOTM-cursus Geohydrologie van waterkeringen, deelt zijn inzichten over het belang van geohydrologie bij het ontwerp en de beoordeling van dijken.

Waarom is geohydrologie zo cruciaal?

“Een waterkering, of dijk, is er om water te keren,” legt Berbee uit. “Maar wat we vaak zien in ons werkveld, is dat we ons vooral richten op de sterkte van de grond. De waterdrukken en grondwaterstanden in de dijk zelf worden vaak op basis van wat algemene regels geschat, terwijl dit per dijk en zelfs om de paar honderd meter enorm kan verschillen.”

Juist om deze kennislacunes in te vullen, is de cursus ontwikkeld. Het doel is om een realistischer beeld te krijgen van de veiligheid van onze dijken. “Dit bepaalt uiteindelijk of je een dijk moet versterken” benadrukt Berbee.

Praktische toepassingen en hands-on ervaring

De cursus biedt een combinatie van theorie en praktijk. “We hebben verschillende hands-on oefeningen waarbij cursisten met echte metingen aan de slag gaan,” vertelt Berbee. “We hebben ook een oefendijk gedefinieerd waarop we alle metingen toepassen, zodat je ziet hoe dit gezamenlijk tot inzicht in de dijk leidt.”

Een groot pluspunt van de cursus is de ervaring van het docententeam. “Alle fouten die wij als docenten met z’n allen hebben gemaakt, proberen we te delen met de cursisten,” zegt Berbee. “Zo zorgen we ervoor dat zij hopelijk die fouten niet maken of er snel bij zijn als ze zien dat ze gemaakt worden.”

Nieuwe ontwikkelingen en technieken

De cursus besteedt ook aandacht aan recente ontwikkelingen in het vakgebied. Berbee noemt als voorbeeld het onderzoek naar onverzadigde zones: “Dit is iets waar we steeds meer naar kijken. Hoe gedraagt die onverzadigde zone zich en welke rol speelt dit in de sterkte van de waterkering?”

Hij benadrukt dat de cursus niet alleen focust op meettechnieken, maar ook op de toepassing van de resultaten in berekeningen. “Onverzadigde zones berekenen is een van de meest lastige aspecten in de geohydrologie. Daar kunnen de grootste fouten mee gemaakt worden, maar tegelijkertijd kun je er ook het meest realistische beeld van de dijk mee krijgen.”

De belangrijkste meerwaarde is dat we onze ervaringen delen, zodat cursisten niet dezelfde fouten hoeven te maken als wij.

Balans tussen complexiteit en eenvoud

Een belangrijk aspect van de cursus is de afweging tussen complexe numerieke modellen en eenvoudige basisprincipes. “Je kunt vaak al 90% van je antwoord halen uit een eenvoudige handmatige of analytische berekening,” legt Berbee uit. “We laten zien wanneer zo’n eenvoudige berekening volstaat en wanneer een complex numeriek model sterker is.”

Meerwaarde voor professionals

De cursus is geschikt voor zowel ervaren als minder ervaren professionals in het vakgebied. “We behandelen zowel technische diepgang als praktische veldsituaties,” zegt Berbee. “De belangrijkste meerwaarde is dat we onze ervaringen delen, zodat cursisten niet dezelfde fouten hoeven te maken als wij.”

Dit levert niet alleen persoonlijke groei op, maar ook economische voordelen voor organisaties. “Het vermindert faalkosten in ontwerpen en voorkomt aanpassingen achteraf,” aldus Berbee.

Berbee sluit af met een interessante ontwikkeling van de cursus zelf: “We zijn van twee naar drie dagen gegaan, wat ruimte heeft gecreëerd om tussen cursusdelen door casussen van de cursisten zelf te bespreken. Juist rondom die casussen ontstaan vaak mooie gesprekken, waarvan wij als docenten ook leren. Het is echt een gezamenlijke leeromgeving geworden.”

Van principe tot praktijk: Beheers geohydrologie in waterkeringen

Wil je leren hoe je de belangrijkste principes van geohydrologie kunt toepassen op waterkeringen, de juiste meettechnieken kunt kiezen, en grondwatermodellen effectief kunt inzetten? Ben jij werkzaam als waterbouwkundige, geohydroloog, of in een andere functie gerelateerd aan waterkering en dijkveiligheid? Of je nu een ervaren professional bent of nieuw in het veld, deze cursus biedt je de kans om je kennis te verdiepen, praktische vaardigheden op te doen, en te leren van de ervaringen en fouten van experts.

Investeer in je professionele ontwikkeling en draag bij aan de veiligheid van onze dijken. Klik hieronder op de cursus voor meer informatie en inschrijven.

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Programmamanager

Cursusleider

Waterbouwkunde

drs. Bas Berbee

Fugro NL Land B.V.

“De stabiliteit van dijken wordt vrijwel compleet bepaald door grondwater. Anderen leren hoe wij hier als dijkspecialisten gebruik van kunnen maken is mijn grote passie.”

Gerelateerde cursussen