Hoe vaak gebeurt het niet dat een project te laat wordt opgeleverd, ver boven budget uitkomt of niet het gewenste resultaat oplevert? Veel van deze risico’s zijn vooraf al in kaart te brengen en kunnen zelfs voorkomen worden. Risicogestuurd realiseren noem je dat. Jacqueline Klaassen, ervaren trainer en expert in contractmanagement, deelt haar visie op deze vernieuwende aanpak in een interview met PAO Techniek en Management.
Jacqueline Klaassen is samen met Jordy Geernaert eigenaar van Quintense, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in opdrachtgeverschap in een UAV-GC omgeving. Jacqueline heeft een juridische achtergrond en werkte jarenlang bij Rijkswaterstaat op de afdeling projectmanagement, gaf cursussen bij en CROW en is nu al enige tijd actief als zelfstandige. Jordy heeft een technische achtergrond en heeft daarna bedrijfskundige rollen gehad. Ook hij is gestart bij Rijkswaterstaat en is inmiddels jarenlang actief als zelfstandige. Dit jaar doceren zij samen de cursus ‘Risicogestuurd realiseren’.
Risicogestuurd realiseren verschilt wezenlijk van de traditionele projectaanpak. Waar traditionele aanpak vaak uitgaat van een vaststaand plan of ontwerp, draait risicogestuurd realiseren om het in kaart brengen van risico’s die zich kunnen voordoen gedurende het gehele project. Jacqueline: “We kijken integraler. Niet alleen naar de projectscope, maar ook naar de eigen organisatie van de opdrachtgever en de marktpotentie.” Als je die drie elementen bij elkaar pakt, krijg je een veel breder beeld van de risico’s en de onderlinge samenhang. “We kijken niet alleen naar wat er al bekend is, maar juist ook naar de risico’s die je nog niet ziet,” aldus Jacqueline. Door risico’s in een vroeg stadium te identificeren en te analyseren, kan een stevig fundament worden gelegd voor een succesvol project. “Beslissingen over projectaanpak, inrichting en strategie die je aan het begin neemt, hebben een veel grotere impact dan latere wijzigingen. Het is cruciaal om hier voldoende tijd en aandacht aan te besteden. Dit leidt tot minder faalkosten en een soepeler projectverloop.” Het is wel even lastig om de draai in mindset te maken. Je begint namelijk bij de start met kijken naar het einde en dan vooral naar waar het mogelijk mis gaat en niet alleen naar de ‘happy flow.’
De docenten kiezen tijdens de cursus voor een praktijkgerichte aanpak met ruimte voor interactie. De theorie wordt voorafgaand aan de cursusdag aangeboden in e-learning modules, zodat we op de cursusdag zelf juist de praktijk met elkaar kunnen induiken. Dat maakt de cursus volgens Jacqueline niet alleen veel leuker, maar door praktijkcases te bespreken en te koppelen aan de theorie, beklijft het ook beter. Deelnemers gaan naar huis met tips die ze de volgende dag meteen in de praktijk kunnen toepassen.
De cursus is relevant voor een breed publiek, van projectleiders en managers tot ambtelijk opdrachtgevers en zelfs bestuurders. Jacqueline benadrukt het belang van diversiteit in het projectteam. “Je hebt verschillende disciplines nodig om tot de beste resultaten te komen. Van bouwkundigen tot contractspecialisten en risicomanagers – elk perspectief is waardevol. Een gedeeld begrip op alle niveaus kan enorm bijdragen aan projectsucces.” Deze methode zal volgens Jacqueline in de toekomst steeds belangrijker worden door de toenemende druk om faalkosten te beperken. “Als je deze methode onder de knie hebt, zul je merken dat je projecten vlotter verlopen en de kans op faalkosten afnemen”. Een waardevolle toevoeging voor elke projectmanager.
Deze cursus is ook interessant om met je hele team te volgen. Stel je hebt een UAV-GC contract gewonnen, maar je weet niet hoe je dit slim kunt aanpassen. Jacqueline en Jordy kunnen je dan organisatie specifiek helpen. Tijdens de incompany training kun je specifiek inzoomen op je eigen project zodat je met elkaar een goede risicogestuurde aanpak realiseert.
Jacqueline kijkt uit naar haar rol als trainer: “Ik leer zelf ook van elke cursus. Elk praktijkgeval brengt nieuwe inzichten. Het is ontzettend fijn om kennis te delen en cursisten enthousiast de deur uit te zien gaan.”
Wil je ook leren hoe je jouw project succesvoller kunt organiseren en faalkosten kunt verminderen? Schrijf je dan in voor de cursus Risicogestuurd realiseren. Leer hoe je projecten kunt optimaliseren door risico’s effectief te beheren en maak het verschil in je organisatie.