Leer op basis van analytische berekeningen voorspellen of een scheur verder uitgroeit en wat de scheurgroeisnelheid en -richting zijn.
Inzicht in bezwijk- en scheurgedrag bij constructies is nodig bij toepassing van vooral (zeer) hoge sterkte stalen en bij toepassing van materialen gekoppeld aan alternatieve of duurzame energie vormen, zoals waterstof, kooldioxide, ammonium, biogas, LNG en nucleair. Er is daar sprake van interactie van het belaste materiaal met een soms corrosieve medium, lage (cryogene) temperatuur en eisen ten aanzien van scheurstop bij pijpleidingen, opslagtanks en drukvaten. Hoge strekte materialen vinden vooral toepassing in staalconstructies, waaronder bruggen, en ook in zeemilieu zoals offshore constructies en schepen.
De cursus geeft kapstokken om issues bij bovengenoemde onderwerpen aan te pakken waarbij een norm als BS7910 een belangrijke basis kan zijn. Cases worden gepresenteerd en de theorie wordt ondersteund met praktische oefeningen. Het zal de cursist duidelijk worden dat breuktaaiheid of kerftaaiheid tenminste zo belangrijk is als sterkte van het materiaal. De koppeling met de hedendaagse ontwerpnormen in termen van uiterste grenstoestand en bruikbaarheidstoestand en de bijbehorende betrouwbaarheden is tevens belangrijk.
Tijdens de cursus krijg je handvatten voor het beantwoorden van de volgende vragen:
Je leert met berekeningen uit de breukmechanica te voorspellen of en hoe een scheur verder zal uitgroeien. Je bent op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende methoden en je weet hoe je de kritische waarden experimenteel kunt bepalen.
Ingenieurs betrokken bij breukmechanica, bezwijkanalyses, fit-for-purpose analyses, het ontwerpen van constructies en laboratoriumonderzoek aan materialen en constructies.
Inzicht in de breukmechanica is nodig bij:
- waarom breukmechanica
- voorbeelden van breuk- en lineair elastische breukmechanica
- CTOD
- oefeningen
- J-integraal
- plastisch bezwijken
- vervolg CTOD
- cilindrische geometrieën
- praktische oefeningen
- FAD diagrammen
- breukmechanica codes (o.a. BS 7910)
- vermoeiing
- spanningscorrosie
- computergebruik breukmechanica (FE berekeningen)
- praktische oefeningen
- vervolg vermoeiing
- breukmechanica niet-metalen
- cases (o.a. waterstof en maritiem)
- proeftentamen
- uitwerking proeftentamen
Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare data en locaties. Je kunt direct inschrijven door op de button ‘Inschrijven’ te klikken.
Heb je vooraf een offerte nodig voor jouw cursusaanvraag? Vraag deze hier eenvoudig aan.
Offerte aanvragenZijn er meerdere medewerkers geïnteresseerd in dezelfde cursus, wil je met het hele team kennis verrijken of de eigen praktijk centraal stellen? Dan kan een incompany cursus interessant zijn. We denken graag met je mee over de mogelijkheden. PAOTM heeft ruime ervaring in het organiseren van incompany cursus in veel technische velden voor een breed scala aan bedrijven. Je kunt ervoor kiezen een bestaande cursus incompany te laten organiseren voor meerdere medewerkers. Heb je echter een specifiek organisatie- of afdelingsvraagstuk, dan kunnen we ook een unieke cursus samenstellen. Voor elk maatwerkverzoek gaan we in ons netwerk bij universiteiten, kennisinstituten en het bedrijfsleven op zoek naar de juiste docenten die jullie team van de gewenste kennis kunnen voorzien. Aan de hand van jullie opleidingsvraag, leerbehoeften en organisatiedoelen stellen we vervolgens een cursus samen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met één van onze programmamanagers of vul het formulier hieronder in. We doen je graag een passend aanbod.
"*" geeft vereiste velden aan
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!
Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.
In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!
In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.