Volgens het Internationaal Energieagentschap bevindt de industrie voor geothermie zich op een cruciaal moment. Dankzij technologische ontwikkelingen kan de potentie voor geothermie op wereldwijde schaal nog verder groeien. Echter, om dat te kunnen realiseren moeten de kosten omlaag en zijn duidelijke overheidsdoelen noodzakelijk.
Geothermie kan energie leveren voor elektriciteitsopwekking, verwarming en koeling. Zo kan het warmte geven aan gebouwen, de industrie of voor stadsverwarming. Momenteel wordt minder dan 1 procent van de wereldwijde energievraag geleverd door geothermie en vindt de winning plaats in slechts enkele landen, waaronder Nederland. De technische potentie van geothermie ligt volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) dus veel hoger. Door nieuwe technieken zou geothermie zelfs het technisch potentieel hebben om 140 keer aan de mondiale elektriciteitsvraag te voldoen.
Diepe geothermie
Nieuwe technieken bieden toegang tot winning van aardwarmte die eerst niet mogelijk was. Een belangrijke recente bevinding is het aanboren van hogere temperaturen op grotere dieptes, waarbij nog meer energie vrijkomt. Het overgrote deel van de potentie van geothermie is juist daar te vinden, op dieptes groter dan 3 kilometer. Diepe boringen zijn mogelijk over de hele wereld, waardoor geothermie voor veel landen en bedrijven een aantrekkelijke energiebron kan zijn.
Leren van olie- en gasindustrie
De technologieën en middelen om geothermie op te schalen zijn er, maar kostenbesparing is nog een cruciale stap om dat te realiseren. De kosten van geothermie zijn relatief hoog in vergelijking met andere groene energiebronnen. Om die kostenverlaging, en daarmee concurrentie met andere technologieën, mogelijk te maken zijn betrokkenheid van de olie- en gasindustrie en van beleidsmakers nodig. Een groot deel van de werkzaamheden die onderdeel zijn van een geothermieproject komen overeen met technieken en kennis die al in de olie- en gasindustrie gebruikt worden. Dat gaat bijvoorbeeld over kennis over de aardbodem, het aanboren van bronnen, het voorspellen van ondergrondse stromingen en het managen van grote projecten. Samenwerken met deze sector kan dus kosten besparen en tegelijkertijd een nieuw verdienmodel bieden aan de olie- en gasindustrie.
Op de politieke agenda
Bij het opzetten van geothermieprojecten kan het administratieve proces soms wel tien jaar duren. Het IEA schrijft dat overheden door die vergunnings- en licentieprocessen te vereenvoudigen de uitrol van geothermie kunnen stimuleren. Het IEA pleit ervoor om geothermie op de politieke agenda te zetten, inclusief doelen en routekaarten. Ook kunnen overheden innovaties en technologische ontwikkelingen stimuleren en ervoor zorgen dat risico’s van geothermie geminimaliseerd worden.
De nieuwste kennis over geothermie
Draag jij in je professionele omgeving ook bij aan de energiedoelen van Nederland met geothermie? In de PAOTM-cursus Geothermie doe je de nieuwste kennis op van het vakgebied. Je leert hoe je een aardwarmteproject van kop tot staart doorloopt; van het geologisch onderzoek, het inschatten van de onzekerheden en risico’s tot de realisatie en uiteindelijke exploitatie. Experts die betrokken zijn bij de verschillende fasen delen hun ervaring en zorgen ervoor dat je de opgedane kennis direct kan toepassen in de praktijk. Zo kun jij ook in jouw werksituatie het potentieel van geothermie zo goed mogelijk benutten.