De aanpak van funderingsproblematiek in Nederland staat voor een grote uitdaging. Naar schatting kunnen circa 425.000 woningen te maken krijgen met funderingsproblemen, blijkt uit recent onderzoek. Deze problematiek kent diverse oorzaken, van grondwaterstanddaling tot bacteriële aantasting, en wordt versterkt door klimaatverandering. Om deze complexe opgave het hoofd te bieden, is een integrale aanpak noodzakelijk waarbij funderingsherstel wordt gecombineerd met verduurzaming.
Complexe problematiek vraagt om gedegen kennis
De oorzaken van funderingsproblemen zijn divers. Naast paalrot door droogstand kunnen schimmel- en bacteriële aantasting, gebrek aan draagkracht, bodemdaling en beschadiging door wortelgroei of trillingen een rol spelen. Vooral bij woningen gebouwd vóór 1970, met houten paalfunderingen of ondiepe funderingen, kunnen deze problemen tot ernstige schade leiden. De financiële gevolgen voor eigenaren kunnen oplopen tot € 80.000 per woning.
Van onderzoek naar herstel
Steeds meer gemeenten, waaronder Rotterdam, Zaanstad en Schiedam, bieden ondersteuning via speciale funderingsloketten. Een innovatieve benadering die daarbij steeds meer aandacht krijgt is het combineren van funderingsherstel met verduurzaming. Recente pilots tonen aan dat in sommige gevallen zelfs complete sloop/nieuwbouw een kosteneffectieve oplossing kan zijn. Deze aanpak draagt bij aan zowel het oplossen van funderingsproblemen als aan de energietransitie.
Goede balans tussen theorie en praktijk, echt bruikbaar daardoor.
Vernieuwde cursusopzet met praktijkfocus
PAO Techniek en Management heeft haar cursus Aanpak Funderingsproblematiek vernieuwd om in te spelen op deze ontwikkelingen. De cursus bestaat nu uit een basis- en een vervolgmodule, die zowel gecombineerd als los gevolgd kunnen worden. In de basiscursus (2 dagen) worden de fundamenten gelegd, terwijl de vervolgmodule (5 dagen) dieper ingaat op praktijkcases en nieuwe ontwikkelingen zoals de gecombineerde aanpak van funderingsherstel en verduurzaming. “Zeer breed opgezet: alle aspecten van onderzoek/herstel, met alle problemen en uitdagingen die hierbij komen kijken, komen aan bod,” aldus een recente deelnemer. Een ander waardeert vooral “de goede balans tussen theorie en praktijk” waardoor de opgedane kennis direct toepasbaar is.
Versterk je expertise
Ben je als professional betrokken bij funderingsproblematiek? In onze vernieuwde cursus leer je over de effecten van droogte en andere risico’s, methoden voor funderingsonderzoek en monitoring, preventieve maatregelen en hersteloplossingen. Ook krijg je inzicht in waar risico’s aanwezig zijn en hoe je schade kunt beperken. De cursus is bedoeld voor (aankomend) professionals, ambtenaren en actieve bewoners of eigenaren. “Veel interactie en daadwerkelijk gericht op de praktijk,” bevestigt een deelnemer. Klik hieronder op de cursus voor meer informatie en inschrijven.