“Met geotextiel in de waterbouw kun je heel efficiënt bouwen,” legt Gerritsen uit. “Het verlaagt de kosten, verkort de bouwtijd en beperkt bouwrisico’s. Je maakt constructies robuuster dan met andere oplossingen.” Deze voordelen zijn cruciaal in een tijd waarin we te maken hebben met extreme regenbuien, langere periodes van droogte, zeespiegelstijging en grotere rivierafvoeren.
Verduurzaming past bij beleid Hoogwaterbeschermingsprogramma
Naast de functionele voordelen speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. “Als je gaat ontwerpen met geotextielen, dan verlaagt dat de MKI-waarde en de CO2-uitstoot van een project. Oplossingen met geotextielen zijn hiernaast zeer kosten-efficiënt. Dit sluit perfect aan bij het beleid vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat dijkversterkingen sober en doelmatig moeten zijn.”
Van praktijkervaring naar nieuwe richtlijnen
Een belangrijk onderdeel van de cursus is de aandacht voor de nieuwe richtlijn voor geotextiel onder steenbekledingen. “De bestaande richtlijn van ongeveer acht jaar geleden voldoet in de praktijk niet meer. Er zijn concrete schadegevallen waargenomen,” vertelt Gerritsen. Dit was reden voor het CROW om een werkgroep van ongeveer 25 experts samen te stellen.
“Uit uitgebreide praktijkproeven en testen bleek dat geotextielen veel zwaarder moeten, om te zorgen dat ze voldoende robuust zijn en niet beschadigen bij het plaatsen van stenen,” licht Gerritsen toe. Deze belangrijke uitkomst heeft geleid tot een erratum dat al beschikbaar is op de website van het CROW, vooruitlopend op een compleet nieuwe ontwerprichtlijn die eind 2025 wordt verwacht.
Kenniskloof in de markt
Opvallend is dat de bekendheid met deze nieuwe inzichten nog beperkt is. “Er zijn nog steeds ingenieursbureaus en aannemers die niet op de hoogte zijn dat er überhaupt een erratum is uitgebracht,” signaleert Gerritsen. Dit toont het belang aan van kennisoverdracht via cursussen als deze.
Concrete toepassingen in de praktijk
De mogelijkheden van geotextiel zijn talrijk en bieden economische voordelen. Gerritsen noemt als voorbeeld bentonietmatten op dijken: “Deze kunnen een enorme kostenbesparing opleveren ten opzichte van een traditionele kleibekleding.” Deze praktische kennis sluit direct aan bij de huidige opgaven in de waterbouw.
Vernieuwde cursusopzet met topexperts
De cursus is vernieuwd ten opzichte van eerdere edities, met een geactualiseerd programma en nieuwe docenten die tot de top van hun vakgebied behoren. “We hebben een zo interessant mogelijk cursusprogramma opgezet. Hierbij hebben we ook nieuwe docenten aangetrokken om de beste kennis naar de cursus te krijgen,” aldus Gerritsen.
Van traditioneel denken naar innovatieve oplossingen
Gerritsen hoopt dat de cursus professionals helpt om voorbij traditionele oplossingen te kijken. “In de waterbouw wordt nog heel veel gedacht in stalen damwanden en beton, terwijl er zoveel meer mogelijk is. Ik hoop dat cursisten meekrijgen wat je wel en juist niet moet doen, en dat ze zich bewust worden van de duurzaamheidsvoordelen van verschillende oplossingen.”
De tweedaagse cursus Geotextiles in hydraulic engineering biedt deelnemers een uitgebreid overzicht van bekende en nieuwe toepassingen van geotextiel in de waterbouw, met speciale aandacht voor de nieuwe richtlijnen en hun praktische toepassing.
Klik hieronder op de cursus voor meer informatie en inschrijven.