Dr. ir. Jeroen Coenders (Packhunt en Voortaan) is een expert op het gebied van parametrisch ontwerpen en automated engineering. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring en gewerkt aan complexe projecten in binnen- en buitenland. In een interview met PAOTM licht hij toe waarom Grasshopper zo’n belangrijke tool is binnen de technische sector en welke potentie de combinatie met AI biedt.
“Traditioneel programmeren is als een taal: je moet het blijven oefenen om er vaardig in te blijven. Voor veel ingenieurs is dat lastig, omdat ze zich dagelijks bezighouden met technische berekeningen en ontwerpen. Grasshopper maakt automatisering toegankelijker, omdat het een visuele interface biedt waarmee je processen kunt opzetten zonder diepgaande programmeerkennis. Een laagdrempelige tool om je werk te automatiseren en te versnellen,” aldus Jeroen.
Naast de mogelijkheden van Grasshopper zelf, wordt AI steeds vaker geïntegreerd in het ontwerpproces. AI kan helpen bij het analyseren van grote hoeveelheden data, het optimaliseren van ontwerpen en het voorspellen van mogelijke risico’s. Jeroen legt uit dat AI zowel in deterministische als stochastische vormen kan worden toegepast: “Met simpele technieken kun je complexe berekeningen en optimalisaties sneller en met minder werk uitvoeren. Met iets meer geavanceerde modellen kun je AI op basis van een dataset zelf laten leren en voorspellingen laten genereren. Interacteer je met language models, dan kun je op basis van een prompt bijvoorbeeld eenvoudig een gebouwontwerp laten renderen. Het is een spectrum van mogelijkheden.”
Jeroen trekt de vergelijking naar automatisering in auto’s. “Waar een traditionele auto volledig handmatige besturing vereist, hebben moderne voertuigen al verschillende vormen van assistentie, zoals adaptive cruise control of lane assist. Grasshopper functioneert op een vergelijkbare manier: het automatiseert repetitieve taken en biedt slimme hulpmiddelen, maar laat de gebruiker nog steeds de controle behouden. Door AI aan Grasshopper toe te voegen, beweegt de technologie zich steeds meer richting autonome optimalisatie en geautomatiseerd ontwerp, net zoals auto’s langzaam evolueren naar zelfrijdende voertuigen.”
Jeroen benadrukt dat de tijd rijp is voor technische professionals om zich te verdiepen in deze technologieën: “Parametrisch ontwerpen bestaat ruim 20 jaar en is de experimentele fase wel voorbij. Het wordt al volop toegepast in toonaangevende ingenieursbureaus zoals Royal HaskoningDHV, Sweco, Witteveen+Bos en Arup. Het hoort bij de toolkit die je moet hebben. Als je nú niet instapt, loop je het risico onherstelbaar achterop te raken.”
De nieuw ontwikkelde cursus Grasshopper & AI richt zich op de praktische toepassing van AI binnen parametrisch ontwerpen. Jeroen werkt hierin samen met Patrick Janssen (Packhunt) en Twan Goossens (RHDHV). “We zoomen in op de verschillende vormen van AI; wat kun je er wel en niet van verwachten? We leren je hoe je Grasshopper kunt combineren met machine learning en optimalisatietechnieken. De tweede dag gaan we meer naar de andere kant van het spectrum met Large Language Models en Image Processing. De deelnemers gaan hands-on aan de slag met visualisatie en rendering.” Een unieke combinatie van Grasshopper en AI met een praktische insteek.
De cursus is bedoeld voor ingenieurs en adviseurs, waaronder ook architecten, ontwerpers en constructeurs, die al basiskennis van Grasshopper hebben en zich verder willen ontwikkelen in AI-toepassingen. Vooral relevant als je werkzaam bent in de bouw, architectuur en industrieel ontwerpen, maar ook sectoren als werktuigbouw, manufacturing en automotive kunnen direct profiteren van deze kennis.
Hands-on leren hoe je jouw parametrisch werk kunt automatiseren en versnellen met AI? Uit eerste hand van dé expert in de sector? Waar wacht je nog op? Schrijf je vandaag nog in via de website van PAO Techniek en Management en zorg dat je voorop blijft lopen!
“Ik weet niet anders dan het delen van mijn kennis via hogescholen, universiteiten en PAOTM: het is mijn hobby om te proberen anderen hiermee te inspireren in de hoop dat ik ook altijd weer iets leer.”
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!