Persoonlijke effectiviteit en leiderschap

De menselijke factor in de techniek

Technologische ontwikkelingen gaan snel en als ingenieur is het belangrijk om je hierin regelmatig bij te scholen. Wat echter nog belangrijker is, is het ontwikkelen van je soft skills. Technische projecten zijn multidisciplinair en er zijn interne en externe stakeholders bij betrokken. Om succesvol te zijn, is het essentieel dat je goed kan communiceren en samenwerken, begrip hebt voor andere vakgebieden en belangen en iedereen kan overtuigen van jouw technische doelstellingen.

Door het ontwikkelen van je soft skills kan je je onderscheiden als ingenieur doordat je effectiever gaat werken. Als ingenieur richt je je bijvoorbeeld op technische details terwijl de klant vooral geïnteresseerd is in de totaaloplossing van zijn specifieke probleem. Goed kunnen luisteren, schrijven, presenteren en overtuigen maken het verschil!

Het programma Persoonlijke effectiviteit en leiderschap van PAOTM is ontwikkeld in samenwerking met The LMS Group. De cursussen worden zeer hoog gewaardeerd, ook door meer ervaren cursisten die al eerder soortgelijke trainingen gevolgd hebben: “De beste cursus die ik ooit heb gehad over presenteren”. De kleinschalige, klassikale setting betekent dat onze cursisten de theorie (30%) uitgebreid toe kunnen passen en veel ruimte krijgen voor interactie met elkaar.

Hieronder alvast een korte impressie van onze meest populaire cursussen:

Persoonlijk leiderschap voor technici
Met deze cursus krijg je inzicht in wat jouw drijfveren en persoonlijke waarden zijn. Je leert je kwaliteiten effectief inzetten maar krijgt ook inzicht in de belemmerende overtuigingen die jouw gedrag negatief kunnen beïnvloeden waardoor je minder effectief wordt. Je leert prioriteiten stellen en gedrag te kiezen waarmee je het beste uit jezelf en anderen haalt.

Presenteren met impact
Alle ogen zijn op jou gericht en toch kan je op ontspannen wijze je boodschap effectief en met impact overbrengen. Dit bereik je door je eigen belangen en die van de toehoorder goed te bewaken en die vervolgens met passende lichaamstaal en in het juiste perspectief te presenteren.

Invloed zonder macht voor technici
Mensen voor je winnen, vraagt om overtuigingskracht. Ontwikkel de vaardigheid om relaties op te bouwen en aan te sluiten op de wijze waarop anderen communiceren. Projecten zijn steeds vaker multidisciplinair en er zijn veel stakeholders bij betrokken. Hoe zorg je er dan voor dat je alle betrokkenen kan overtuigen van je technische doelstellingen en tegelijkertijd rekening houdt met al die andere belangen?

Leidinggeven aan technici
Leer hoe je resultaten kan boeken met je team door effectief leidinggeven. Hoe blijf je trouw aan jezelf en laveer je tussen tegengestelde belangen, processen en structuren die soms de weg lijken te blokkeren? Inspireer je teamleden, delegeer op effectieve wijze en stuur vooral op vertrouwen.

Schrijven zoals een ingenieur ontwerpt
Een bewezen aanpak om je denkwerk en argumentatie op voorhand expliciet te maken en daarna efficiënt en duidelijk te schrijven.

Gerelateerde cursussen

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.