Maak je eigen hoe je regelsysteemonderdelen ontwerpt en kiest (actuatoren, sensoren, elektronica, algoritmen en software), zodat dat het geheel optimaal functioneert.
Leer hoe je regelsysteem onderdelen ontwerpt en kiest (actuatoren, sensoren, elektronica, algoritmen en software), zodat dat het geheel optimaal functioneert.
Regelsystemen vormen meestal de basis voor het automatiseren. Het PID-algoritme is het meest gebruikte middel. Maar hoe kies je nu de componenten van het regelsysteem zo dat alles goed werkt? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, en als de componenten verkeerd worden gekozen, heeft dit uiterst vervelende gevolgen. In de praktijk blijkt het geautomatiseerde systeem vaak minder goed te functioneren dan op voorhand bedacht. In het meest extreme geval functioneert het geautomatiseerde systeem helemaal niet. In deze cursus leer je hoe je deze vraag op een systematische manier kunt beantwoorden.
Tijdens deze cursus:
Tijdens de cursus zijn er oefeningen op het testsysteem met PLC/Arduino en op simulatiemodellen. Daarnaast kan je gegevens uit je eigen proces en/of systeem meenemen om aan te sturen, zodat je de theorie tijdens de cursus direct kunt toepassen op je eigen beroepssituatie.
De cursus is bedoeld voor mensen die een regelsysteem willen ontwerpen voor welke toepassing dan ook, inclusief motion systems, processen, energiesystemen, drones en windturbines. De cursus is onder meer interessant voor:
“Een cursus voor zowel beginners als ervaren professionals, met een theoretisch deel en praktisch deel, om hen te bekwamen in de nieuwste technieken en methodologieën in de regeltechniek.”
Bij een incompany cursus wordt het programma in samenspraak vastgesteld. Hieronder zie je een basisprogramma.
- Basisprincipes van procesbesturing
- Relatie van proces naar proces control
- Verschillende soorten processen (open-loop vs closed-loop)
- Definitie van belangrijke termen: setpoint, procesvariabele, actuators, sensoren, feedback en feedforward
- wiskundige modellering van processen (lineaire e niet-lineaire systemen) o.a. Laplace transformatie
- white box, grey bod en black box modellen
- overdrachtsfuncties, blok diagrammen en systeempresentatie. Ontwerpen van regelsystemen.
- dynamische eigenschappen van systemen: tijdsconstanten, dead-time, demping, resonantie.
- hoe kom je aan een model?
- systeem indentificatie
- PID-regelaars (proportioneel, integrerend, differentierend)
- Afstellen van PID-regelaars (gesloten lus Ziegler-Nichols, open lus model gebaseerde modellen zoals Cohen-Coon)
- Geavanceerde regeltechnieken zoals PI-D, cascade control, feedforward en adaptieve regelaars
- Superpositieregel voor lineaire systemen
- Bewerking met overdrachtsfuncties: serie, parallel en feedbacklus
- Afstemregels voor PID-regelaars zoals Ziegler-Nichols en Cohen-Coon
- Stabiliteitscriteria: Routh-Hurwitz, Nyquist, Bode-diagram
- Polen en nullen voor stabiliteit en dynamische analyse
- Root locus en frequentie domeinanalyse voor regelontwerp
- Reken- en simulatietools
- Stabiliteitscriteria (Routh-Hurwith, Nyquist en Bode diagrammen)
- Evalueren van de prestaties van een regelsysteem (overshoot, settling time, steady-state error)
- Het optimaliseren van regelparameters voor een betere procesprestatie.
- Diagnostische methoden voor het identificeren van problemen in regelkringen
- Het begrijpen van storingen en afwijkingen in processen en hoe deze op te lossen
“Een cursus voor zowel beginners als ervaren professionals, met een theoretisch deel en praktisch deel, om hen te bekwamen in de nieuwste technieken en methodologieën in de regeltechniek.”
Deze cursus wordt enkel incompany georganiseerd, er zijn dus geen data ingepland. Neem contact op met de programmamanager voor de mogelijkheden voor jouw organisatie.
Een incompany cursus wordt in samenspraak samengesteld. Neem contact op met de programmamanager voor een offerte.
Zijn er meerdere medewerkers geïnteresseerd in dezelfde cursus, wil je met het hele team kennis verrijken of de eigen praktijk centraal stellen? Dan kan een incompany cursus interessant zijn. We denken graag met je mee over de mogelijkheden. PAOTM heeft ruime ervaring in het organiseren van incompany cursus in veel technische velden voor een breed scala aan bedrijven. Je kunt ervoor kiezen een bestaande cursus incompany te laten organiseren voor meerdere medewerkers. Heb je echter een specifiek organisatie- of afdelingsvraagstuk, dan kunnen we ook een unieke cursus samenstellen. Voor elk maatwerkverzoek gaan we in ons netwerk bij universiteiten, kennisinstituten en het bedrijfsleven op zoek naar de juiste docenten die jullie team van de gewenste kennis kunnen voorzien. Aan de hand van jullie opleidingsvraag, leerbehoeften en organisatiedoelen stellen we vervolgens een cursus samen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met één van onze programmamanagers of vul het formulier hieronder in. We doen je graag een passend aanbod.
"*" geeft vereiste velden aan
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!
In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!
In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.