Recente ontwikkelingen in het wonen

€ 2.295 excl. btw
4 dagen
Cursus
26 PE-punten Aedes, 26 PE-punten VTW

In deze cursus brengen docenten recente ontwikkelingen in de woningmarkt met elkaar in verband, reiken zij nieuwe beleidsinstrumenten aan en komen de effecten van nieuw beleid aan de orde.

Inzicht in trends, beleidsinstrumenten en effecten

In deze cursus brengen docenten recente ontwikkelingen in het wonen met elkaar in verband, reiken zij nieuwe beleidsinstrumenten aan en komen de effecten van nieuw beleid aan de orde.

De druk op de woningmarkt neemt steeds verder toe. De bouwproductie staat onder druk en ook de stikstof- en PFAS-problematiek leidt vooralsnog tot een forse vertraging. Daarnaast dalen de koopprijzen, hebben consumenten steeds minder vertrouwen in de woningmarkt en neemt het aantal woningtransacties licht af. Hierdoor is het met name voor starters en midden inkomensgroepen steeds moeilijker een huis te kopen en stijgen ook de wachttijden voor een sociale huurwoning. Deze ontwikkelingen staan in schril contrast met de beleidsuitgangspunten van de politiek, waar juist een forse groei van de woningproductie wordt gewenst. Steeds vaker wordt er in dit kader over de perfecte storm op de woningmarkt gesproken. Forse economische tegenwind en beleidsmaatregelen die de schaarste op de woningmarkt eerder versterken dan oplossen.

In deze cursus komen onder andere vraagstukken als betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen aan de orde, evenals duurzaamheidsopgaven, hoge woonuitgaven en lange wachttijden in de sociale huursector. Daarnaast komt een scala aan beleidsinterventies en instrumenten aan bod om deze problemen het hoofd te bieden.

Recente ontwikkelingen, beleidsinterventies en instrumenten

Tijdens deze cursus:

 • Doe je kennis op over allerlei recente ontwikkelingen die er spelen op het terrein van wonen.
 • Krijg je inzicht in de rol van diverse belanghebbende partijen.
 • Krijg je inzicht in beleidsinterventies en instrumenten die er zijn om de problemen het hoofd te bieden.
 • Doe je kennis op over de effecten van nieuw beleid.
 • Deel je je kennis door het maken en bespreken van opdrachten.

Bedoeld voor

De cursus is interessant voor iedereen die beroepsmatig bij het wonen betrokken is en in een kort tijdsbestek inzicht wil krijgen in recente ontwikkelingen en nieuwe beleidsinstrumenten. Wij gaan ervan uit dat de cursisten enige basiskennis op het gebied van het wonen hebben.

In samenwerking met TU Delft-MBE.

Cursusleider

Bouwkunde

prof.dr. Peter Boelhouwer

TU Delft Bouwkunde/ Management of the Built Environment (MBE)

“Tijdens de cursus bespreken topsprekers uit de wetenschap en de praktijk de nieuwste opgaven en oplossingen op het gebied van het wonen en is ruim de gelegenheid voor een eigen inbreng.”

Deze cursus wordt beoordeeld met een

9,0

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Goed overzicht van problemen op de woningmarkt vanuit verschillende perspectieven."
  Tom Kleinepier
  cursist van Recente ontwikkelingen in het wonen ABF Onderzoek en Informatie
 • "Verdiepende cursus met een stroom aan sprekers en (basis)informatie over de woonsector. Ondanks de hoeveelheid, zeer samenhangend en uitnodigend met voldoende pauzes, contactmomenten met andere cursisten en afwisseling in een inspirerende omgeving met goede voorzieningen (Kaap Doorn)."
  Erik Manders
  Woonbond
 • "De kennis die ik in de cursus heb opgedaan was meteen praktisch toepasbaar in mijn werk. Als je met iemand in gesprek bent kun je direct refereren aan een concreet recent voorbeeld. Ook is het contact met de medecursisten waardevol omdat dit de samenwerking in je netwerk bevordert."
  Martin van der Giesen
  Gemeente Breda
 • "Ik vond het goed dat iedere spreker heel kundig was op zijn eigen onderwerp."
  Anke Spreeuw
  Gemeente Vlaardingen
 • "Sommige docenten hadden een heel goed verhaal (zoals regulering middenhuur en wooncoöperaties). De locatie waar de cursus werd gehouden was uitstekend. Ook probeerden de docenten wat diepgang te geven over onderwerpen. "
  Cursist werkzaam bij een gemeente
 • "Zeer positief. Goede mix van onderwerpen vanuit verschillende ooghoeken (corporaties, beleggers, ontwikkelaars, overheid) en innovatieve woonvormen (zorg, coöperatie)."
  Chris Pouwels
  Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg BV
 • "Informatief, goed opgezet, relevant, op een prettige manier interactief."
  Gerdie Willems
  3B Wonen
 • "Ik heb de cursus als waardevol ervaren, met een fijne mix in de groep."
  Bart van Gageldonk
  Woonbond
 • "Ik heb de lezingen en interactie met docenten als prettig ervaren."
  Karin Dijkstra
  RVO/Octrooicentrum Nederland
 • "Prima om in korte tijd de laatste stand van zaken van de verschillende woonthema's op te doen."
  cursist Recente ontwikkelingen in het wonen

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.