Radarontwerp

€ 3.750 excl. btw
Cursus
Engels

Tijdens deze cursus leer je hoe de diverse subsystemen van radar bijdragen aan het totale functioneren van het gecompliceerde systeem en zie het effect van ontwerpkeuzes op de prestaties en structuur van het systeem.

Kenmerken en ontwerpeffecten in radarsystemen

Tegenwoordig betreedt radar veel meer nieuwe toepassingsgebieden dan de traditionele domeinen van militaire en civiele verkeerscontrole, zoals weer- en klimaatonderzoek, landbouw, wateroppervlakvervuiling, automobiel- en beveiligingssystemen. Eigenlijk een te grote diversiteit aan aanvragen om ze allemaal op te sommen en te bespreken.

De cursus heeft tot doel inzicht te verschaffen in de werking van de verschillende subsystemen en hoe elk daarvan het gedrag van het geïntegreerde systeem beïnvloedt. Je leert ook hoe de verschillende parameters van de radar en het ontwerp ervan de prestaties beïnvloeden in termen van detectiebereik, nauwkeurigheid, robuustheid, enz.

Rode draad in de cursus is de case study van het ontwerp van een echt radarsysteem, waarbij alle verschillende onderwerpen in de juiste context worden besproken. Naast de theoretische onderdelen en case studies zijn er demonstraties van (kleine) werkende radarsystemen en excursies naar meetopstellingen van radars of antennes.

Inzicht in systemen en de effecten van radarontwerp

De cursus:

 • Biedt de basisprincipes van radar
 • Bespreekt de functieblokken van radarsystemen
 • Geeft inzicht in het verband tussen fysische, technologische en wetenschappelijke aspecten die de verwachte eigenschappen van radarsystemen beïnvloeden
 • Beschrijft de fysische verschijnselen die de voortplanting en reflectie van radiogolven beïnvloeden
 • Bespreekt het detectieproces van radarsystemen; de effectieve radardwarsdoorsnede van objecten en de scintillatie ervan, het effect op de detectiekansen en mogelijkheden voor verbetering
 • Behandelt de meer technologische problemen, zoals zenders, ontvangers, antennes, signaalverwerking en radars met actieve en passieve phased array-antennes
 • Gaat dieper in op de principes van beeldradar bij teledetectie (Synthetic Aperture Radar – SAR, detectie met SAR en Inverse SAR)

Bedoeld voor

Ingenieurs (academisch of hoger beroepsonderwijs) die betrokken zijn bij de aanschaf, het gebruik of het ontwerp van radar op systeemniveau.

De cursus wordt in het Engels gegeven.

Cursusleider

em. prof. ir. Piet van Genderen

TU Delft Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI)

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Having worked on radar technology for two years, but never having followed a radar course before, this course filled in the gaps for me. The course provided a good foundation on various aspects of a radar system and focused on issues related to radar signal processing. Professor van Genderen was very knowledgeable and eager to help us learn."
  Cursist
  TNO (incompany)
 • "I enjoyed the course. I valued the most the hands-on experience of the lecturer. This was not a signal processing course but an field-experience transfer course. I liked it."
  Mario Coutino
  TNO, incompany
 • "Goede en zeer toegankelijke docenten vanuit diverse disciplines. Blij dat ik de cursus heb gevolgd en veel geleerd!"
  Cursist
  Koninklijk Instituut voor de Marine
 • "Een brede cursus die genoeg de diepte in gaat op elk onderwerp. Afleidingen van formules worden niet geschuwd. Zeer complete cursus."
  Cursist
  TNO
 • "In een vrij hoog tempo zijn alle onderwerpen behandeld. Erg compleet dus in de breedte. Lessen van goed niveau. Zeer interessant."
  Susan Varenbrink
  Ministerie van Defensie

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.