Tijdens deze cursus krijg je inzicht in de verschillende beheersaspecten van projectbeheersing, zoals planning, raming, risico’s, scope en kwaliteit, en leer hoe je deze integraal benadert in jouw projecten.
Projectbeheersing geeft je handvatten voor de sturing van een project en draagt daardoor bij aan het succesvol behalen van resultaten. In deze cursus wordt stilgestaan bij alle aspecten en toepassingsmogelijkheden van integrale projectbeheersing zoals planning, raming, risico’s, scope, kwaliteit en het vastleggen en ontsluiten van informatie.
Een belangrijke uitdaging voor projectbeheersing is het overzicht houden op al deze aspecten en het borgen van de onderlinge samenhang. Integraal en risicogestuurd denken en handelen is één van de randvoorwaarden om projectbeheersing succesvol te laten zijn.
Tijdens de cursus leer je methoden om projectbeheersing in te richten in de eigen organisatie en ontwikkel je je vaardigheden als projectbeheerser. De manager projectbeheersing fungeert namelijk als spil in het web: hij zorgt dat stuurinformatie wordt genereerd, geanalyseerd en verwerkt tot bruikbare stuur- en beslisinformatie.
Tijdens deze cursus:
De training is zo opgezet dat er een goede balans is tussen theorie en praktijk. Vooraf moeten de deelnemers onze Peilstok Projectbeheersing© invullen. Dit is een tool om te bepalen in hoeverre essentiële aspecten van projectbeheersing op orde zijn. De uitkomsten hiervan worden gebruikt als input voor de training, zodat de eigen ervaring van de deelnemers wordt gekoppeld aan de theorie.
(beginnend) Managers Projectbeheersing, projectbeheersers en projectleden die invulling (gaan) geven aan projectbeheersing. Bedoeld voor de gehele keten van aannemers, ingenieursbureaus, opdrachtgevers en overheden in de bouw en infrastructuur.
“Ik vind het leuk om mensen zich te helpen ontwikkelen en wegwijs te maken in projectbeheersing en zo de projecten in Nederland beter beheerst te laten verlopen.”
Kennismaken & inventariseren leerdoelen deelnemers.
In dit onderdeel wordt kort ingegaan op de opzet van de training, de ervaringen en verwachtingen van de deelnemers.
Ingegaan wordt op de achtergrond en de noodzaak en het waarom van projectbeheersing.
Ingegaan wordt op de visie en opbouw van projectbeheersing.
Wat is succesvolle projectbeheersing en hoe meet je dat. Ingegaan wordt op een instrument om de stand van zaken ten aanzien van projectbeheersing in kaart te brengen. Met de deelnemers wordt een oefening gedaan waarbij zij zelf voor hun project de stand van zaken inzichtelijk maken.
Ingegaan wordt op de essentie scopemanagement. Wat is het? Hoe kun je het inrichten. Hoe houdt je overzicht? Hoe houdt je grip op scopewijzigingen?
Korte terugblik op de eerste dag en doorlopen van het programma van dag 2
Er wordt stilgestaan bij het bepalen van het projectbudget. Hoe kun je dit ramen en waar moet je allemaal aan denken? Hoe ga je om met onzekerheden en wat kun je zeggen over de betrouwbaarheid van een raming? Ook wordt geoefend met het ramen van levenscycluskosten.
Als het budget is bepaald moet het ook beheerd worden, hoe doe je dat? En wat moet je allemaal regelen om je project financieel op orde te houden.
Een toelichting wordt gegeven op planningsmanagement. Wat is nodig in het kader van projectbeheersing. Hoe (laten) opzetten van een planning, op welke wijze gebruiken, kwalitatief of kwantitatief? Waar loop je tegen aan? Wat is lastig? Er wordt geoefend met het beoordelen van een planning
Ingegaan wordt op de essenties van risicomanagement. Hoe risico’s in kaart brengen, prioriteren, beheersmaatregelen inventariseren? Rapporteren over risico’s komt eveneens aan de orde.
Dit onderdeel geeft inzicht in de wijze waarop informatie kan worden vastgelegd. Welke systemen zijn beschikbaar? Wat zijn de wettelijke vereisten, WOB verzoeken, etc.
Er wordt ingegaan op waarom kwaliteitsmanagement nodig is en hoe dit ingericht kan worden. Hoe stel je processen op en hoe toets je de processen? Daarnaast wordt een kleine oefening hiermee gedaan.
Ingegaan wordt op hoe een project te organiseren en inzichtelijk te maken. Welke taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden en governance zijn noodzakelijk betrokken bij een project.
Stilgestaan wordt bij hoe er gerapporteerd kan worden. Waaraan moet een goede rapportage voldoen? Welk gremium vraagt om welke informatie?
Er wordt inzicht gegeven hoe alle aspecten van projectbeheersing aan elkaar gelinkt zijn en hoe deze aan elkaar verbonden kunnen worden om te komen tot integrale projectbeheersing
Een toelichting wordt gegeven op de rollen, vaardigheden en verantwoordelijkheden van de projectbeheerser en hoe je dit zou kunnen organiseren.
Delen van ervaringen: interactief verhaal van een manager projectbeheersing.
Ophalen wat geleerd is over de rol van de manager projectbeheersing.
Er wordt teruggepakt op de oefening Peilstok uit dag 1 en met de deelnemers gekeken welke quick wins er zijn voor hun projecten en welke goede voornemens er nu na de cursus kunnen worden opgesteld om projectbeheersing in hun project te verbeteren.
“Ik vind het leuk om mensen zich te helpen ontwikkelen en wegwijs te maken in projectbeheersing en zo de projecten in Nederland beter beheerst te laten verlopen.”
Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare data en locaties. Je kunt direct inschrijven door op de button ‘Inschrijven’ te klikken.
Zijn er meerdere medewerkers geïnteresseerd in dezelfde cursus, wil je met het hele team kennis verrijken of de eigen praktijk centraal stellen? Dan kan een incompany cursus interessant zijn. We denken graag met je mee over de mogelijkheden. PAOTM heeft ruime ervaring in het organiseren van incompany cursus in veel technische velden voor een breed scala aan bedrijven. Je kunt ervoor kiezen een bestaande cursus incompany te laten organiseren voor meerdere medewerkers. Heb je echter een specifiek organisatie- of afdelingsvraagstuk, dan kunnen we ook een unieke cursus samenstellen. Voor elk maatwerkverzoek gaan we in ons netwerk bij universiteiten, kennisinstituten en het bedrijfsleven op zoek naar de juiste docenten die jullie team van de gewenste kennis kunnen voorzien. Aan de hand van jullie opleidingsvraag, leerbehoeften en organisatiedoelen stellen we vervolgens een cursus samen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met één van onze programmamanagers of vul het formulier hieronder in. We doen je graag een passend aanbod.
"*" geeft vereiste velden aan
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!
Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.
In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!
In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.