Portefeuille- en assetmanagement voor woningcorporaties

€ 2.295 excl. btw
4 dagen
Cursus
27 PE-punten Aedes, 27 PE-punten VTW

Tijdens deze cursus leer je meer over het proces, de organisatie en de opzet van portefeuillebeleid, met de nadruk op portefeuille- en assetmanagement.

Het proces, de organisatie en opzet van portefeuillebeleid

Het portefeuillebeleid is een van de belangrijkste beleidsthema’s bij corporaties. Het doel is vastgoed en diensten zo goed mogelijk aan laten sluiten op de wensen van huidige en toekomstige bewoners. Hierbij wordt vaak onderscheid gemaakt in strategisch niveau (portefeuillemanagement), tactisch niveau (assetmanagement) en operationeel niveau (property management). Deze cursus richt zich op het strategisch en tactisch niveau.

Tijdens deze cursus leer je zelf het portefeuillebeleid te ontwikkelen en uit te voeren, met de nadruk op zowel portefeuille- als assetmanagement. Je krijgt inzicht in hoe verschillende soorten corporaties (wat betreft grootte, woningmarktgebied of financiële positie) hun portefeuillebeleid en assetmanagement ontwikkelen. Je inzichten maak je direct praktisch door een groeps- en thuisopdracht. Bij de thuisopdracht, die gericht is op jouw eigen de praktijksituatie, kun je een keuze maken uit een aantal verschillende thema’s.

Portefeuillebeleid ontwikkelen en uitvoeren

Tijdens deze cursus leer je meer over:

 • het proces en de organisatie van portefeuillebeleid, waaronder het takenpakket en interne positionering van de portefeuille- en assetmanager
 • de opzet van een portefeuillestrategie, het benoemen van de wensportefeuille en bijbehorend facetbeleid: verkoop-, onderhouds- en huurbeleid
 • de instrumenten van de assetmanager
 • het keuzeproces van mogelijke complexstrategieën en de uitwerking van complexstrategieën naar operationele beheerplannen
 • de effecten van marktwaardering, het sturen op financieel en maatschappelijk rendement, het belang van vastgoedrekenen

Bedoeld voor

De cursus is vooral bestemd voor woningcorporaties: directieleden, leden van het managementteam, portefeuillemanagers, assetmanagers, programmamanagers en beleidsmedewerkers.

Cursusleider

dr. ir. Henk Heeger

Havensteder

Deze cursus wordt beoordeeld met een

9.3

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Portefeuille- en assetmanagement voor woningcorporaties

Startdatum: 8 oktober 2024
Locatie: Doorn
Prijs: € 2.295 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Bijzonder leerzaam. Het brede scala aan werkzaamheden van de assetmanager is goed onder woorden gebracht. En biedt derhalve veel aanknopingspunten om deze in de praktijk toe te passen in je eigen omgeving."
  Hans Jannink
  cursist van Portefeuille- en assetmanagement Woningcorporatie De Woonplaats
 • "Erg fijne cursus om een totaalbeeld te krijgen van vastgoedsturing binnen woningcorporaties. Interactieve dagen met zeer deskundige en goede sprekers."
  Ruben Simson
  Stadgenoot
 • "Mooie, leerzame cursus waarin alle facetten van P&A management naar voren komen en op diverse manieren wordt belicht."
  Roelof van Steenis
  Van Dillen Bouwgroep
 • "De breedte van de cursus sprak me erg aan. We hebben alle onderwerpen die met een portefeuillestrategie te maken hebben behandeld. Erg interessant ook de sprekers met hele verschillende invalshoeken (duurzaamheid of huur)."
  Cursist werkzaam bij woningcorporatie
 • "Zinvol en inspirerend, mooi om het onderwerp vanuit verschillen invalshoeken te benaderen."
  Cursist werkzaam bij woonvereniging
 • "Hele fijne cursus. Ik heb er ontzettend veel ervan geleerd. Ik heb nu veel beter inzicht in hoe het hele beslissingsproces bij de corporatie in elkaar zit. Het waren vier volle dagen. Maar, dat was het dubbel en dwars waard."
  Cursist
 • "Ik vond het een mooie mix van verschillende sprekers vanuit verschillende achtergronden. Dat geeft meer inzicht in het toevoegen van extra waarde."
  Cursist werkzaam bij een woningcorporatie
 • "Heel leerzaam. Leuke interactieve groep waardoor je veel van elkaar kunt leren. Leuke interessante gastsprekers met veel ervaring."
  Cursist werkzaam bij een woningcorporatie
 • "Zeer interessant, breed, mooie basis om er mee aan de slag te gaan."
  Arjen Sprokkereef
  Thús Wonen

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.