Milieugeluid

€ 6.620 excl. btw
30 dagen
Modulaire opleiding

Tijdens deze opleiding leer je problemen op het gebied van geluid en trillingen onderbouwd te signaleren en op te lossen met behulp van het brede scala aan meetmethoden, instrumenten, berekeningen en simulaties.

SKB post-hbo-opleiding op het gebied van geluid en voorkomen van geluidsoverlast

In deze post-hbo-opleiding leer je problemen op het gebied van geluid en trillingen onderbouwd te signaleren en op te lossen met behulp van het brede scala aan meetmethoden, instrumenten, berekeningen en simulaties.
Een goede kennis van geluid en trillingen is noodzakelijk om bij te dragen aan lawaaibeheersing, zo kan geluidsoverlast in de samenleving worden gereduceerd. De opleiding behandelt de fundamenten van de akoestiek, de fysische achtergronden, relevante wetgeving en praktische methoden om de akoestiek te verbeteren en geluidsoverlast te verminderen. Belangrijke thema’s zijn industrie- en verkeerslawaai, geluidhinder, geluidsisolatie en installatiegeluid.
De docenten komen uit de branche zelf en daarom sluit de opleiding goed aan op de Nederlandse beroepspraktijk en milieuwetgeving. De opleiding bestaat uit 4 modules:
 • Wet – en regelgeving (basis module)
 • Geluid in de gebouwde omgeving
 • Industrielawaai (deze module is ook apart te volgen)
 • Verkeerslawaai (deze module is ook apart te volgen)

Voldoen aan regelgeving en geluidhinder voorkomen

Door het volgen van deze opleiding

 • krijg je inzicht in de fysische grondbeginselen van geluid en trillingen;
 • krijg je inzicht in de oorzaken van geluidsoverlast en trillingen en de ingrepen om dit te beperken (lawaaibeheersing);
 • leer je zelfstandig rekenen aan de geluidoverdracht, ten gevolge van industrie, installaties en weg-, rail- en luchtvaartverkeer;
 • leer je rekenen aan geluid in en rond gebouwen, al dan niet beïnvloed door scheidingsconstructies;
 • krijg je inzicht in de relevante wetgeving: de Wet geluidhinder, de milieuwetgeving, het Activiteitenbesluit en het Bouwbesluit;
 • kun je de meest gehanteerde normen en richtlijnen in de praktijk toepassen;
 • kun je omgaan met verschillende rekenprogrammatuur en meettechnieken.

Bedoeld voor

Medewerkers werkzaam bij:

 • adviesbureaus voor akoestiek, lawaai- en trilling beheersing, verkeers- en industrielawaai;
 • overheden, zoals gemeentes, regionale omgevingsdiensten en provincies, die geluid of milieu in hun takenpakket hebben;
 • bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de geluidaspecten in hun bedrijf;
 • toeleveranciers en opdrachtnemers die actief zijn in het vakgebied akoestiek en lawaaibeheersing.

Toelatingseisen

Wiskunde en natuurkunde op HBO-niveau: logaritmen, integreren/differentiëren, complexe getallen. Kandidaten die hier niet aan voldoen kunnen een gesprek aanvragen met de studieleider van de opleiding. De studieleider beoordeelt op basis hiervan of je alsnog kan worden toegelaten.

Gecertificeerd CPION-diploma

Deelnemers die de opleiding met succes hebben afgerond, krijgen het CPION-geregistreerde diploma dat wordt uitgegeven door de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs.

Lidmaatschap NVBV (Nederlandse Vlaamse Bouwfysica Vereniging)

Gratis 1 jaar lidmaatschap NVBV voor deelnemers aan deze opleiding, aangeboden door Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica.

De opleiding Milieugeluid is Powered By ISSO

In samenwerking met SKB (Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica).

Studieleider

dr. ir. Wim Soede

Ardea Acoustics & Consult

“Het is leuk om te zien dat mensen met weinig ervaring in geluid aan het einde van de opleiding helemaal klaargestoomd zijn voor het vak van geluidsadviseur in de volle breedte.”

Deze opleiding wordt beoordeeld met een

8,0

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Milieugeluid

Startdatum: 10 september 2024
Locatie: Utrecht
Prijs: € 6.620 excl. btw
Inschrijven
Startdatum: 12 september 2024
Locatie: Utrecht
Prijs: € 6.620 excl. btw

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Ik ben al enkele jaren werkzaam in geluid en wilde me graag verder ontwikkelen op dit gebied. Dan is dit toch wel dé opleiding. Dankzij deze opleiding heb ik mijn kennis in algemene zin verbreed en gevoel gekregen bij alle facetten binnen akoestiek."
  cursist werkzaam bij een adviesbureau
 • "Een erg informatieve en leerzame opleiding. Het tempo ligt hoog en de wiskunde is erg pittig. Maar de opleiding is zeker de moeite waard. Je krijgt direct een brede kijk op allerlei onderdelen binnen de akoestiek."
  Cursist
  Gemeente Alkmaar
 • "Ik was onlangs veranderd van functie en was dus nog nieuw in het vak geluid. De opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik de fijne kneepjes over milieugeluid heb geleerd. Een leuke en afwisselende opleiding. Een aanrader dus."
  Simone van Dooren
  Gemeente ’s-Hertogenbosch

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.