Ontwerpen en beoordelen van waterbouwkundige kunstwerken

€ 1.995 excl. btw
4 dagen
Cursus
12 KE/PE-punten Constructeursregister

Tijdens deze cursus leer je een waterbouwkundige constructie te ontwerpen of te beoordelen, of aan deze processen leiding te geven, ook bij aanpassing of renovatie.

Sluizen, stuwen en waterkeringen

De natte infrastructuur in Nederland staat aan de vooravond van een grootschalige renovatie en vernieuwing. Deze cursus is daarmee actueler dan ooit. Je leert over het ontwerpen en beoordelen van waterbouwkundige kunstwerken, zoals sluizen en stuwen. Daarbij komt de gehele levenscyclus van het kunstwerk aan bod.

Deze cursus wordt al meer dan tien jaar succesvol gegeven. In twee themadagen wordt je vertrouwd gemaakt met het ontwerp van schutsluizen, stuwen en stormvloedkeringen. Daarna werk je zelf een case uit. Op de derde dag presenteer je jouw uitwerking aan je mede-cursisten en krijg je feedback van de cursusleiders.

Daarnaast is er aandacht voor actuele projecten, zoals de nieuwe stormvloedkering in Nieuwpoort, renovatie van sluizen in Helmond, recent opgetreden calamiteiten en ontwikkelingen op het gebied van Waterveiligheid.

Hydraulische constructies doorgrond

In deze cursus leer je:

 • hoe het ontwerpproces van een hydraulisch kunstwerk verloopt en welke speciale civieltechnische zaken hiervoor nodig zijn;
 • het proces van beoordelen van bestaande waterbouwkundige kunstwerken op alle functies die het kunstwerk vervult;
 • de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het ontwerp en de bouw van waterbouwkundige kunstwerken en de beoordeling van kunstwerken in primaire waterkeringen;
 • een waterbouwkundige constructie te ontwerpen of te beoordelen, of aan deze processen leiding te geven, ook bij aanpassing of renovatie.

Bedoeld voor

Betrokkenen bij het ontwerpen, beheren, onderhouden en toetsen van waterbouwkundige kunstwerken (beheerders, projectleiders, toetsers) werkzaam bij Rijkswaterstaat, waterschappen, ingenieursbureaus, kennisinstellingen en de natte aannemerij.

Cursusleiders

 • ir. Wim Kortlever

  Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud
 • dr. ir. Hessel Voortman

  Hessel Voortman Engineering consultancy B.V.

Deze cursus wordt beoordeeld met een

7,9

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Inhoudelijk interessante en diverse modules. Zeer geschikt voor verbreding: veel onderwerpen uit verschillende disciplines komen aanbod. Instapniveau/doelgroep komt goed overeen met cursusbeschrijving. Goed georganiseerd."
  Cursist werkzaam bij een onderwijsinstelling
 • "Zeer leerzaam, erg veelzijdig en allesomvattend qua techniek. Aan te raden! Goede afwisseling theorie en praktijk."
  Cursist
  Rijkswaterstaat
 • "Veel verschillende, maar relevante onderwerpen uit de waterbouwkunde. Interessante toevoegingen van gastsprekers. Leuke interactie tussen cursusdeelnemers uit de hele branche. Goede afwisseling van theorie, voorbeelden en denkoefeningen. Zeer compleet beeld van waar je met het ontwerpen/beoordelen van waterbouwkundige constructies aan moet denken en tegenaan loopt. Ook de oproep om kritisch te blijven op bestaande voorschriften."
  Roos van der Meer
  Sweco Nederland BV
 • "Wat ik goed vond was de breedte van de cursus en het kunnen leren van de ervaringen van Wim en Hessel."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau
 • "Interessante cursus met veel informatie. De discussies en de praktijkvoorbeelden waren goed."
  Cursist werkzaam bij een waterschap
 • "Ik vond de breedte van het aangeboden materiaal goed. Alsook de huiswerkopgave en het klassikaal bespreken ervan."
  Jeremy Augustijn
  Iv-Infra BV
 • "Ik vond de casestudies goed, waarin bepaalde problematieken werden aangepakt. Zoals bv. het nivelleersysteem voor de sluis Terneuzen, het schaalmodel en onderzoek naar de dichtheidsstromen voor de sluis Ijmuiden, de zoutvang voor Ijmuiden, de stuwproblemen van de Maas."
  Cursist werkzaam bij een certificeringsbureau
 • "De cursus had een goed tempo, was breed en had goede diepgang op de meeste onderwerpen."
  Mark Ligthart
  MainMark B.V.
 • "Zeer waardevol. Het voelde voor mij als een crash course van mijn studie (Hydraulic structures TU Delft) en daarom een fijne verfrisser. Wel wat lastig om nu te bepalen hoe ik dit in de praktijk ga toepassen."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau
 • "Interessante cursus met veel nieuwe info en ook weer enige bestaande kennis kunnen ophalen."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.