Onderhoud en verbetering vaarwegen

€ 1.195 excl. btw
2 dagen
Cursus

In deze cursus leer je meer over nautische veiligheid en verkeersmaatregelen tijdens onderhoud van vaarwegen en word je wegwijs gemaakt in vaarwegkenmerken, ontwerprichtlijnen en wet- en regelgeving.

Werkzaamheden uitvoeren in en rondom vaarwegen

De vaarwegen en de daarin aanwezige kunstwerken, waarvan het merendeel in de eerste helft van de vorige eeuw is aangelegd, zijn zowel technisch als functioneel verouderd. Heden neemt onderhoud, renovatie en aanpassing van deze infrastructuur een steeds belangrijkere plaats in. Recente voorbeelden zijn de verruiming van het Julianakanaal en de verruiming en opwaardering van de Twentekanalen. Voor de komende jaren staan, in het kader van het Programma Vervanging en Renovatie van Rijkswaterstaat, een groot aantal waterbouwkundige projecten op de rol, waaronder de vervanging en renovatie van meerdere sluiscomplexen. Voorbeelden hiervan zijn de renovatie van de Krammersluizen en van het sluizencomplex bij IJmuiden, en de vervanging en renovatie van de schutsluizen bij Weurt en Heumen in het Maas-Waalkanaal.

Om ervoor te zorgen dat tijdens onderhoud of aanpassing aan de vaarweg ‘de winkel’ zoveel als mogelijk open kan blijven, dient de nodige aandacht te worden besteed aan nautische veiligheid en verkeersmaatregelen.

In de cursus word je meegenomen in een aantal voorbeelden uit de praktijk van Rijkswaterstaat, zoals de Kanalen Lemmer-Delfzijl, de nieuwe, derde kolk van de Beatrixsluizen, en de recente calamiteiten bij de stuwen bij Grave, Linne en Roermond. Je wordt wegwijs gemaakt in vaarwegkenmerken, ontwerprichtlijnen en wet- en regelgeving, waarbij veel nadruk wordt gelegd op de nautische veiligheid. Er is voldoende gelegenheid voor verdieping en discussie met de docenten, die hun ervaring meenemen uit de lopende projecten.

Organisatie van onderhoud, ontwerp van verbetering

Na het volgen van deze cursus:

 • heb je meer kennis van de ontwerptechnische aspecten van de vaarwegen voor de binnenvaart;
 • weet je meer van de wet- en regelgeving en de eisen die gesteld worden aan de nautische veiligheid;
 • ben je bekend met meerdere voorbeelden uit de praktijk van de lopende vaarwegprojecten.

Bedoeld voor

Betrokkenen bij het beheer, onderhoud en verbetering van vaarwegen en bijbehorende kunstwerken (opdrachtgevers, projectleiders, ontwerpers), werkzaam bij ingenieursbureaus, Rijkswaterstaat en andere overheden en aannemers.

Cursusleider

Waterbouwkunde

ir. Wim Kortlever

Rijkswaterstaat GPO

“Een mooie compacte cursus over de hydraulica van sluizen en stuwen!”

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,1

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "De cursus had een hoge informatie dichtheid en daardoor leerzaam. Tijdens de presentatie kwam een leuke discussie opgang waarin over de verschillende meer context werd gegeven."
  Cursist werkzaam bij waterbouwkundig advies- en Ingenieursbureau
 • "Erg interessant & informatief. Met name waar de theorie wordt toegepast in praktische situaties. De puur theoretische verhalen waren voor mij minder interessant. Al met al, zeer veel kennis tot mij genomen in een korte tijd over allerlei interessante raakvlakken m.b.t. verbetering & onderhoud vaarwegen. Goede & gevarieerde selectie van gastsprekers. Bedankt voor de organisatie van de cursus."
  Cursist werkzaam bij een bouw- en infrabedrijf
 • "Algemeen een goede mix tussen theorie en praktijk, met de nodige verwijzingen naar literatuur voor meer diepgang."
  Cursist werkzaam bij Rijkswaterstaat
 • "Zeer interessante inhoudelijke cursus. Sprekers zijn erg vakbekwaam en hebben veel inhoudelijke kennis. Voorbeelden vanuit de praktijk zijn erg boeiend."
  Cursist werkzaam bij een bouw- en infrabedrijf

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.