Multibody Dynamica: Flexibiliteit

€ 1.150 excl. btw
Incompany
Op verzoek in het Engels

Leer hoe je flexibele multibody-systeemdynamica simuleert en hoe lineaire eindige elementenmodellen van individuele flexibele componenten hierin kunnen worden hergebruikt.

Gebruik van eindige elementenmodellen voor het simuleren van flexibele systeemdynamica

Voor het garanderen van de structurele integriteit van veel hedendaagse mechanische systemen, machines en mechanismen is het van belang de interne spanningen en vervormingen van kritische onderdelen nauwkeurig te voorspellen met behulp van simulatiemodellen. In de cursus Multibody Dynamica: Flexibiliteit wordt besproken welke methodes geschikt zijn voor het bepalen van spanningen en vervormingen van componenten die willekeurig grote bewegingen ondergaan.

Mechanische analyses van constructies waarvan de vervormingen klein blijven, kunnen uitstekend worden uitgevoerd met lineaire eindige-elementenmodellen. Echter, voor bewegingen in het groot zijn lineaire modellen niet toereikend. Binnen het vakgebied Flexible Multibody Dynamics biedt de zogenaamde Floating Frame Formulation een mogelijkheid om lineaire eindige-elementenmodellen van individuele componenten te combineren in een dynamische analyse van het volledige systeem. Op deze manier kunnen onnodig inefficiënte niet-lineaire eindige-elementenmodellen worden voorkomen.

Een succesvolle implementatie van de Floating Frame Formulation stelt men in staat om interne spanningen en vervormingen van componenten te bepalen gedurende de beweging. Een voordeel hiervan is dat willekeurige aannamen over de randvoorwaarden en quasi-statische belastingen niet nodig zijn. Daarnaast biedt deze methode ook veel mogelijkheden voor het implementeren van verdere reductietechnieken om de rekentijd verder te beperken.

Flexibele lichamen meenemen in systeemdynamica

De cursus bestaat uit 2 dagen waarop theoretische aspecten zullen worden behandeld. Daarnaast gaan deelnemers zelf aan de slag met het opzetten van flexibele multibody dynamica simulaties. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van Matlab (wanneer je zelf een licentie hebt) en/of Python (open source).

Dag 1: Kinematica & modelreductie

  • Het opstellen van een kinematisch model van een systeem dat bestaat uit verschillende flexibele lichamen in termen van gegeneraliseerde coördinaten.
  • Het reduceren van eindige-elementenmodellen naar de relevante vrijheidsgraden om koppeling met het multibody model mogelijk te maken.

Dag 2: Kinetica & modelkoppeling

  • Het opstellen van een dynamisch model van een systeem dat bestaat uit verschillende flexibele  lichamen met behulp van massa- en stijfheidseigenschappen van individuele componenten.
  • Het doen van numerieke simulatie van het dynamisch systeemgedrag waarbij de bewegingsvergelijkingen van het systeem worden opgelost en de reactiekrachten worden bepaald.

Bedoeld voor

De cursus Multibody Dynamica: Flexibiliteit is bedoeld voor mechanici die actief zijn in de machinedynamica, enige ervaring hebben met multibody dynamica van starre systemen en meer willen weten over de manier waarop flexibele lichamen kunnen worden meegenomen in de systeemdynamica. Als je geen praktische ervaring hebt met, of nog niet bekend bent met de theoretische achtergrond van multibody dynamica, wordt geadviseerd om eerst de cursus Introductie Multibody Dynamica te volgen.

Op verzoek in het Engels

Wil je de cursus in het Engels volgen? Vermeld dit dan bij inschrijving in het veld opmerkingen.

Foto: Von Mises stress tijdens beweging door Jurjen Blaauw

Cursusleider

dr. ir. Jurnan Schilder

Universiteit Twente Faculty of Engineering Technology

PAOTM wordt gemiddeld beoordeeld met een

8,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.