Lichtgewicht ontwerpen en generatief design

€ 1.575 excl. btw
3 dagen
Cursus
9 KE/PE-punten Constructeursregister

In deze cursus leer je om in alles wat je ontwerpt en construeert te streven naar het laagst mogelijke gewicht. Design for manufacture & assembly (DFMA) komt hierbij uitvoerig aan bod. Je krijgt hands on ervaring met Altair Inspire, een geavanceerd computer aided design (CAD) systeem voor topologisch optimaliseren c.q. generatief design. Ook systematische materiaalkeuze, ondersteund door de Ansys/Granta Selector database, wordt grondig behandeld.

Aan de slag met gewichtswinst, materiaalkeuze en ontwerp

Lichtgewicht ontwerpen wordt steeds belangrijker, en dat voor steeds meer producten en systemen. Het is in de industriële praktijk echter nooit een doel op zichzelf. Tijdens de cursus wordt de potentieel haalbare gewichtswinst daarom nauwkeurig afgewogen ten opzichte van andere parameters, zoals prestaties, time-to-market, total cost of ownership en impact op het milieu. Zo leer je om voor alles wat je ontwerpt en construeert de juiste prioriteiten te stellen.

Basiskennis is hierbij van essentieel belang. Statica, stijfheid en sterkte van materialen en belastingsvormen komen daarom grondig aan de orde. Het samenspel van materiaal, vorm, functie en productie/DFMA wordt hierbij inzichtelijk gemaakt. Cursusleider Erik Tempelman, auteur van diverse universitaire lesboeken en tal van vakpublicaties over constructieleer, staat garant voor het hoogst mogelijke instructieniveau en zijn altijd enthousiasmerende aanpak.

Moderne CAD systemen maken het lichtgewicht ontwerpen eenvoudiger dan ooit tevoren. Hierbij is er een hoofdrol voor generatief design – het ‘laten groeien’ van constructiedelen op de computer. Topdocent Orlando Sardaro (Design8) leert hoe je dit kan doen met Altair Inspire: CAD-software van wereldklasse, met een naadloze koppeling naar een verbluffend krachtig programma voor eindige elementen analyse/FEA. De gebruiksvriendelijkheid van het pakket is zeer hoog; voor optimaal rendement is enige CAD-ervaring echter wel wenselijk.

Ook materiaalkeuze wordt tegenwoordig adequaat middels software ondersteund. Wellicht de beste materiaaldatabase die er bestaat, is de Ansys/Granta Selector. In deze cursus leer je ook dit krachtige hulpmiddel ‘hands on’ kennen. Ervaring hiermee is wenselijk, maar niet noodzakelijk: de cursusleider neemt je mee door alle te doorlopen stappen.

Complete kennisbasis voor lichtgewicht construeren

Door het volgen van deze cursus:

 • Begrijp je het kader waarbinnen lichtgewicht ontwerpen plaatsvindt
 • Verbeter je je inzicht in mechanica der materialen en constructieprincipes
 • Leer je wat topologisch optimaliseren c.q. generatief ontwerpen inhoudt
 • Krijg je concrete ervaring met de Ansys/Granta Selector software
 • (Her)ontdek je de wereld van het computer-aided design (CAD)
 • Ontdek je materialen van de toekomst en wat je ervan kunt verwachten

Bedoeld voor

Deze cursus is bedoeld voor alle professionals werkzaam in het constructief ontwerp, productontwikkeling, materiaalkunde/R&D, en industriële supply chains, van junior tot senior niveau, bijvoorbeeld in werktuigbouw, mobiliteit/automotive, energie, luchtvaart of industrie.
CAD-ervaring is wenselijk voor een optimaal effect.

Cursusleider

Constructief ontwerpen

dr.ir. Erik Tempelman

TU Delft

“Doceren = Doseren”

PAOTM wordt gemiddeld beoordeeld met een

8,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Lichtgewicht ontwerpen en generatief design

Startdatum: 6 juni 2024
Locatie: Utrecht
Prijs: € 1.575 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Een interessante cursus, die veel inzicht geeft over het toepassen van lichte materialen in schaal- en doosconstructies. De theorie kan gebruikt worden als startpunt, waarna je verder op specifieke zaken kunt ingaan."
  Roel van Otterloo
  Krohne Altometer
 • "Een prettige cursus die mij zeker nieuwe inzichten heeft gegeven in het ontwerpen en doorrekenen van lichtgewicht producten. Het zwaartepunt ligt vooral op sterkte/stijfheidsberekeningen van dunwandige constructies en composietmaterialen."
  Cursist
  BE Aerospace
 • "De organisatie (inclusief lunch) was goed. De inhoud was divers en interessant."
  Koen van Cann
  Adviesbureau voor bouwconstructies Wagemaker BV
 • "Interessante cursus, met 'algemeenheden' maar ook diepgang in de materie. De docenten hebben veel kennis van het onderwerp."
  Cursist
  Witteveen+Bos
 • "Inhoud van de cursus komt overeen met mijn verwachting. Zelf heb ik in de cursus gezocht naar specifieke antwoorden, niet naar 'zachte' verhalen."
  Cursist
  Sioux CCM
 • "Goed georganiseerd, prettige sfeer."
  Cursist
  Hanzehogeschool Groningen
 • "Degelijke cursus met voldoende inhoudelijke kennis die wordt overgedragen."
  Cursist
  Hogeschool Utrecht

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.