Explosieveiligheid

3 dagen
Incompany

Tijdens deze cursus leer je aan de hand van de pijlers theorie, preventie en explosiebeveiliging, procesinstallaties en arbeidssituaties te beoordelen op explosiegevaar en oplossingen te formuleren op basis van ATEX.

Beheersen van gas-, damp- en stofexplosierisico’s volgens ATEX

Deze cursus behandelt in drie dagen de belangrijkste aspecten van explosieveiligheid: de theorie, preventie en explosiebeveiliging.  Je bent na de cursus in staat procesinstallaties en arbeidssituaties te beoordelen op explosiegevaar en je kunt realistische oplossingen formuleren op basis van ATEX.

Je leert hoe de interactie van chemie en engineering gas-, damp- en stofexplosierisico’s  bepaalt en welke explosiekarakteristieken er zijn. Ook kom je de ins en outs te weten over gevarenzone indelingen, het wettelijk kader (ATEX richtlijnen) , leer je explosiegevaar zoveel mogelijk te voorkomen en weet je explosiebeveiliging toe te passen.

Het programma bevat verschillende praktische workshops, cases en demonstraties op het gebied van explosieveiligheid. Ook is er ruime gelegenheid om voorbeelden uit je eigen bedrijfspraktijk te bespreken. Onze docenten zijn specialisten in dit vakgebied en hebben ruime praktijkervaring.

ATEX richtlijnen hanteren voor explosieveiligheid

Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Voorspellen van explosierisico’s in de praktijk
 • Testmethoden en hun praktische belang; interpretatie van de getallen naar de praktijk
 • ATEX: wettelijke aspecten van explosiepreventie en bescherming, Europese richtlijnen
 • Voorkomen van explosiegevaarlijke mengsels en ontstekingsbronnen
 • Gevarenzone-indeling, statische elektriciteit, elektrische apparatuur voor gas- en stofexplosiegevaarlijke omgevingen, gaswolkexplosies
 • Explosiepreventie aan de hand van praktijkvoorbeelden
 • Explosie-beveiliging: opties, methoden, explosiedrukontlasting en explosieonderdrukking, normen voor dimensionering, voorbeelden van toepassing, explosieontkoppeling

Bedoeld voor

Je hebt te maken met een veilige bedrijfsvoering van processen waarin brandbare en dus explosiegevaarlijke gassen, dampen, vloeistoffen en poeders geproduceerd, verbruikt, getransporteerd of opgeslagen worden.

De cursus wordt ten dele in het Engels gegeven, vragen stellen kan in het Nederlands.

Cursusleiders

 • Milieu en veiligheid

  ir. Gerard van Laar

  INBUREX Consulting

  “Kennis is macht en geeft je de mogelijkheid om gevaarlijke processen en installaties veilig te ontwerpen en te bedrijven.”

 • ir. Ake Harmanny

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,1

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

 • "Erg waardevol, verstrekte inzichten nieuw voor mij terwijl ik wel eerder ATEX heb gevolgd."
  Peter Wiltjer
  DMT Environmental Technology

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.