Design voor Additive Manufacturing

€ 1.300 excl. btw
2 dagen
Cursus
Engels

Deze cursus biedt de nodige kennis en vaardigheden voor het ontwerpen van AM-producten met behulp van geavanceerde digitale ontwerptools. Ontwerpers leren de technische grondbeginselen, industriële toepassingen, ontwerpstrategieën en voor- en nadelen van AM-technologieën.

Maximaliseer de productprestaties door het juiste ontwerp

Additive manufacturing (AM), ook wel 3D-printen genoemd, is een revolutionaire technologie vanwege nieuwe mogelijkheden in het ontwerp- en productieproces. AM biedt grote vrijheid bij het ontwerpen van producten met complexe vormen met een breed scala aan materialen die niet eenvoudig met andere fabricagemethoden vervaardigd kunnen worden.

Veel ingenieurs en onderzoekers hebben behoefte aan een duidelijk begrip van technieken en hulpmiddelen die het productontwerp voor AM processen ondersteunen. Dit is een manier om de productprestaties te maximaliseren door de juiste maat, vorm, structuur en materiaalsamenstellingen te kiezen, afhankelijk van de mogelijkheden van AM-technologieën.

Deze cursus biedt de nodige kennis en vaardigheden voor het ontwerpen van AM-producten met behulp van geavanceerde digitale ontwerptools. Ontwerpers leren de technische grondbeginselen, industriële toepassingen, ontwerpstrategieën en voor- en nadelen van AM-technologieën.

3D-printen: DFAM met geavanceerde digitale ontwerptools

Na deze cursus:

  • Begrijp je de belangrijkste additive manufacturing processen, het fundamentele werkingsmechanisme en toepassingen en kun je deze uitleggen;
  • Identificeer je de gehele productlevenscyclus, vanaf het ontwerp tot het eindproduct in het additive manufacturing proces;
  • Begrijp en gebruik je ontwerpstrategieën en regels voor additive manufacturing processen met metalen en polymeren;
  • Identificeer je de ontwerpbeperkingen bij additive manufacturing en nabewerking;
  • Gebruik je kwalitatieve en kwantitatieve simulatietools bij het ontwerpen van additive manufactured onderdelen;
  • Verken je huidige en toekomstige perspectieven op digitale ontwerptools voor additive manufacturing.

Bedoeld voor

Ontwerpers, productie-ingenieurs, laboratoriumtechnici, onderzoekers en iedereen die werkzaam is in additive manufacturing.

Cursusleider

Ian Gibson is hoogleraar Design Engineering bij de afdeling ontwerp, productie en management van Universiteit Twente (UT). Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Fraunhofer Project Center aan de UT. Hij is al sinds de beginjaren van additive manufacturing (jaren ’90) actief in het vakgebied, waar hij betrokken was bij de aanschaf van de derde machine die ooit in Groot-Brittannië werd geïmplementeerd (een 3D Systems Stereolithography-machine SLA250). Sindsdien heeft hij de ontwikkeling van de technologie nauwlettend in de gaten gehouden, waarbij hij het allereerste academische tijdschrift over dit onderwerp oprichtte (Rapid Prototyping Journal, opgericht in 1997) en co-auteur was van de meest populaire tekst (Additive Manufacturing Technologies, door Springer) die in de drie edities meer dan 6 miljoen downloads heeft gekend. Hij doet momenteel onderzoek.

Cursusleiders

  • prof. dr. Ian Gibson

    Universiteit Twente Faculty of Engineering Technology

PAOTM wordt gemiddeld beoordeeld met een

8,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.