Bouwfysica

€ 7.790 excl. btw
40 dagen
Opleiding

Tijdens de opleiding krijg je inzicht in bouwfysisch detailleren, toepassingen van het Mollier diagram en ontwerpen naar brandveiligheid, comfort en optimale geluidsisolatie.

SKB post-hbo-opleiding over de integrale aanpak ter bevordering van een gezond binnenmilieu

Met de post-hbo-opleiding Bouwfysica leer je meer over de theoretische beginselen van de bouwfysica, over de toepassing in de praktijk van advisering en onderzoek en krijg je meer kennis van de bouwfysische onderzoeks- en bepalingsmethodieken.

De opleiding Bouwfysica behandelt thema’s als geluid, brand, warmte, vocht, licht, wind en bezonning. Er wordt ingegaan op de bouwfysische theorie en veel aandacht besteed aan de toepassing van deze theorie in de praktijk. Om die reden worden ook onderwerpen behandeld als bouwfysisch detailleren, Mollier-diagram, comfortinstallaties, gebouwsimulatiemodellen, brandveiligheid, geluidsisolatie, klimaat en gezondheid. Kortom, de berekening en toepassing van een integrale aanpak van bouwfysische problemen.

De docenten van de opleiding Bouwfysica hebben veel praktijkervaring in de advies-en onderzoekswereld en zijn afkomstig van ingenieursbureaus, hogescholen en technische universiteiten. Naast colleges zijn er excursies en workshops naar het windtunnellaboratorium van Peutz en het  lichtlaboratorium van Etap.

De post-hbo-opleiding Bouwfysica wordt in samenwerking met en onder auspiciën van de Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica (SKB) verzorgd.

Van theorie tot toepassing van bouwfysica

Na het volgen van de opleiding heb je meer specialistische kennis en ben je breder inzetbaar.

 • Je leert alles over bouwfysica en de achterliggende theorieën
 • Je kunt problemen in de bouwpraktijk voortijdiger signaleren en oplossen
 • Je kent de meetmethoden en -instrumenten die gebruikelijk zijn
 • Je kunt benodigde berekeningen maken, zoals geluidsisolatie-, ontvluchtings- en dampspanningsberekeningen
 • Je krijgt inzicht in gebouwsimulatieprogramma’s

Gecertificeerd CPION-diploma

Elk vak wordt afgesloten met een tentamen met de mogelijkheid tot hertentamen. Samen met het examenproject maken de tentamens deel uit van de eindbeoordeling of het diploma is behaald. Deelnemers die de opleiding met succes hebben afgerond, krijgen het CPION-geregistreerde diploma dat wordt uitgegeven door de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs.

Bedoeld voor

Personen met hbo-niveau bouwkunde, natuurkunde of werktuigbouwkunde of degenen met een vergelijkbaar en aantoonbaar kennisniveau op basis van hun werkervaring bij een architecten- of ingenieursbureau of een overheidsdienst.

Toelatingseisen

HTO bouwkunde, natuurkunde of werktuigbouwkunde; of een vergelijkbaar en aantoonbaar kennisniveau op basis van werkervaring.

Lidmaatschap NVBV (Nederlandse Vlaamse Bouwfysica Vereniging)

Gratis 1 jaar lidmaatschap NVBV voor deelnemers aan deze opleiding, aangeboden door Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica.

Studieleider

Bouwkunde

ir. Twan Vervoort

Peutz

“Een unieke opleiding die bouwfysica in de volle breedte behandelt en zowel kijkt naar de bouwfysische theorie als de toepassing in de praktijk”.

Deze opleiding wordt beoordeeld met een

8,0

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Bouwfysica

Startdatum: 12 september 2024
Locatie: Omgeving Utrecht
Prijs: € 7.790 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Leuke opleiding, met veel kennis die je de volgende dag op je werk al toe kunt passen. Nuttige aanvulling op mijn studie Bouwkunde. Veel dictaten zijn erg waardevol en de uitleg aan de hand van voorbeelden maakt het helder en aansprekend. Hoewel het redelijk zwaar is naast een baan, zou ik de opleiding van harte aanbevelen voor ingenieurs met 1 á 2 jaar werkervaring."
  Coen van der Graaf
  DGMR
 • "Ik ben de opleiding gestart vanuit interesse voor het vakgebied, en dan is het best pittig dat een aantal vakken diep de berekeningen in gaan. Maar het was het zeker waard, want ik ben er een veel betere gesprekspartner van geworden voor aanvragers en initiatiefnemers. Ik denk dat het goed is als meer gemeentes specialisten in huis hebben!"
  Dirk Kuipers
  gemeente Leeuwarden
 • "Een zeer interessante en vooral leerzame opleiding, die heel breed in gaat op de Bouwfysica."
  Anique Smeets
  VBI Ontwikkeling B.V.
 • "Leuke opleiding, goed te combineren met je werk en heel praktijkgericht."
  Ilse Dijkstra-Nugteren
  Deerns
 • "Voorheen waren het meer hoorcolleges. Nu is het veel praktischer: opzetten en uitwerken. Daar leer je van!"
  Marijn Heeren
  Scalda College voor Techniek & Design

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.