Blootstelling aan elektromagnetische velden

€ 1.450 excl. btw
2 dagen
Cursus

Leer de gezondheids- en veiligheidsaspecten bij blootstelling van mensen aan EM-velden kennen zodat elektronische producten veilig ontworpen en gebruikt worden volgens de wettelijke EMV-normen.

Effecten inschatten en producten veilig ontwerpen en gebruiken

In deze cursus leer je vaardigheden om de effecten van blootstelling aan elektromagnetische velden op werksituaties in te schatten en krijg je inzicht in het belang van veilig gebruik en ontwerp van elektronische producten volgens de wettelijke EMV-normen.

In de professionele, industriële, medische, militaire – en tegenwoordig in de woonomgeving, is er veel aandacht voor mogelijke nadelige gezondheidsgevolgen door blootstelling aan elektromagnetische velden (EMV). Denk daarbij aan elektromagnetische straling van mobiele telefoons, tablets, hoogspanningsleidingen, transformatorhuisjes en MRI-scanners.

Rondom de EMV-problematiek speelt goede risico-communicatie een belangrijke rol. Hierbij gaat het om informeren van gebruikers van producten en het informeren van mensen die ongevraagd worden geconfronteerd met een elektromagnetische straling hun werksituatie of woonomgeving.

Verantwoord omgaan met risico’s van EMV

Deze cursus:

 • Geeft je inzicht in de achtergrond en het belang van de gezondheids- en veiligheidsaspecten in verband met blootstelling van mensen aan elektromagnetische velden.
 • Verschaft je informatie over beperkingen die worden gesteld voor blootstelling aan elektromagnetische velden in werksituaties of bij het veilig gebruik van elektronische producten, waarbij apparaten, machines of installaties EM-velden uitzenden.
 • Voorziet je van vaardigheden om de effecten van EMV-eisen op werksituaties of op de ontwikkeling van een product of installatie te kunnen inschatten.

Bedoeld voor

Arbo- en veiligheidsfunctionarissen, bedrijfsartsen en arbeidshygiënisten, beleidsmedewerkers bij overheden en bedrijfsleven, veiligheidsmanagers, personen die beroepsmatig worden blootgesteld aan EM velden, PR & communicatiemedewerkers.

ANVS (her)registratie
Deelname aan deze cursus kan ingediend worden bij de ANVS bij (her)registratie voor niet-ioniserende straling voor stralingsdeskundigen. Meer informatie

Cursusleider

ing. Leo Lagendijk

DNV Netherlands B.V.

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,0

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Blootstelling aan elektromagnetische velden

Startdatum: 1 oktober 2024
Locatie: Utrecht
Prijs: € 1.450 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Ik heb deze cursus als zeer interessant en leerzaam ervaren. De link tussen theorie (natuurkunde formules) en de praktijk is tijdens deze cursus een stuk duidelijker geworden."
  Jeroen Sinnige
  Tata Steel IJmuiden BV
 • "Voldoet prima aan mijn doelstelling! Kan de inhoud uitwerken en toepassen op mijn werkplek."
  Jan Otten
  Eaton Industries Netherlands BV
 • "Van zero naar hero! Een zeer goede introductie in EMV om dit met meer inzicht verder in het bedrijf toe te kunnen passen. Gelijk veel info, onder andere over de 'gevaren', erg interessant."
  Incompany deelnemer
  Tata Steel
 • "Interessant, en in korte tijd veel behandeld. Wat ik goed vond was de toegankelijkheid & kennis van de cursusleiders."
  Erwin Nijman
  Tata Steel IJmuiden BV
 • "Goede afwisseling tussen communicatie en risico assessment."
  Marc van Deursen
  Philips
 • "Een schat aan nieuwe informatie in een voor mij onbekend vakgebied."
  André van der Zee
  LUMC Leids Universitair Medisch Centrum
 • "Voldeed precies aan mijn verwachtingen en gaf mij de kennis die ik nog nodig had."
  Richard van Lieshout
  Defensie Materieel Organisatie
 • "Ondanks dat het een moeilijk onderwerp is, was de cursus goed te volgen. Goede presentaties met tussendoor een fijne pauze. De uitleg van de materie was goed."
  Jasper van der Born
  BaSystemen BV
 • "In twee dagen veel informatie, goede opfrissing van kennis over EMV."
  Cursist
  Ministerie van Defensie
 • "Goede aansluiting op de praktijk. Interessante lesstof en manier van lesgeven is prima."
  Cursist
  Luchtverkeersleiding Nederland

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.