De bouwsector wordt steeds complexer. Specialistische kennis is noodzakelijk om de uitdagingen van modern bouwen aan te gaan. Of het nu gaat om brandveiligheid, geluidsisolatie of duurzaam ontwerpen, het vakgebied bouwfysica speelt hierin een cruciale rol. De post-hbo-opleiding Bouwfysica van PAOTM, biedt technische professionals de kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om uit te blinken in dit dynamische vakgebied. Wij spraken Eric van den Ham, docent aan de TU Delft en expert op het gebied van warmte en vocht actief binnen de opleiding.
De opleiding Bouwfysica, verzorgd in samenwerking met de Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica (SKB), onderscheidt zich door haar integrale aanpak. Van warmte en vocht tot akoestiek en brandveiligheid – alle aspecten van bouwfysica komen aan bod. “We gaan net een stap verder dan de basiskennis die je krijgt in een reguliere opleiding,” licht Van den Ham toe. “We duiken dieper in de materie, zodat professionals echt begrijpen waarom bepaalde oplossingen wel of niet werken.” Het biedt deelnemers de context om in alle situaties verstandige keuzes te maken, zonder de specialistische diepgang uit het oog te verliezen.
Deelnemers leren niet alleen de theoretische basisprincipes, maar ook hoe deze kennis in de praktijk wordt toegepast. De docenten zijn werkzaam in het werkveld en brengen actuele vraagstukken in. Van den Ham: “Als docent met jarenlange ervaring als adviseur weet ik precies welke uitdagingen professionals tegenkomen. Die praktijkervaring neem ik mee in mijn lessen.” Deze aanpak zorgt ervoor dat deelnemers direct kunnen werken aan concrete vraagstukken uit hun eigen praktijk. Ook zorgt het interactieve karakter van de lessen voor waardevolle kennisuitwisseling tussen de deelnemers onderling.
Duurzaamheid, energiezuinigheid en circulariteit zijn belangrijke thema’s die terugkomen in het programma. “De transitie naar fossielvrij bouwen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee,” aldus Van den Ham. De docenten volgen de ontwikkelingen op de voet en verwerken dit in het onderwijsprogramma. De transitie naar fossielvrij bouwen brengt volgens Van den Ham de grootste uitdagingen met zich mee in de toekomst. Alle innovaties die hiervoor volgen worden geïntegreerd in de lesstof.
Een uniek element van de opleiding is het eindproject, waarbij deelnemers in groepsverband een bestaand gebouw analyseren en verbetervoorstellen doen. “Hier komt alles samen,” vertelt Van den Ham enthousiast. “Deelnemers merken dat ze de opgedane kennis direct kunnen toepassen en zien hoe verschillende aspecten van bouwfysica met elkaar samenhangen.” Excursies naar onder andere een windtunnellaboratorium en een lichtlaboratorium maken de theoretische kennis ook tastbaar.
De opleiding trekt vooral professionals van adviesbureaus, maar ook medewerkers van gemeentes en grote architectenbureaus vinden hun weg naar de opleiding. Het programma helpt deelnemers hun kennis te verdiepen en breder inzetbaar te worden. “Een goede bouwfysicus kan de brug slaan tussen architecten, bouwprojectmanagers en technische adviseurs,” legt Van den Ham uit. “Deze interdisciplinaire rol wordt steeds belangrijker in de complexe bouwprojecten van vandaag.”
Na succesvolle afronding ontvangen deelnemers een CPION-geregistreerd diploma. De opleiding vraagt een serieuze tijdsinvestering en biedt daarmee een stevige basis om als specialist aan de slag te gaan. Ben je klaar om jouw bouwfysica kennis naar een hoger niveau te tillen en een belangrijke bijdrage te leveren aan de toekomst van de bouwsector? Ontdek dan wat de opleiding Bouwfysica voor jou kan betekenen.
“A unique course that covers building physics entirely and looks at both building physics theory and its application in practice.”