Ontwerpfout en scheuren in NEC-stadion

ma 15 november 2021

Op 17 oktober jl. stortte in het Goffertstadion in Nijmegen een tribune in. Daarbij zakten bijna honderd supporters enkele meters naar beneden. Een combinatie van overbelasting en een ontwerpfout leidden tot het incident. Ook zijn er honderden scheuren in de tribune gevonden, zegt onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV.

Het onderzoek naar de instorting in opdracht van eigenaar gemeente Nijmegen is in volle gang. Minimaal tot de winterstop kan er geen publiek in het stadion komen. De directie van NEC, de eredivisie voetbalclub die het stadion als thuisbasis heeft, hoopt dat in februari 2022 de onderste steen boven is.

Overbelasting
Door massaal en tegelijkertijd springen door supporters van de winnende uit-club Vitesse werd de druk op de tribune groter dan waar deze voor was ontworpen. Royal HaskoningDHV spreekt van een fout in de wapening en heel veel scheuren in het onderste element van de tribune. Deels zijn het oude gerepareerde scheuren maar ook honderden kleinere nieuwe scheurtjes. Een duidelijk signaal dat er iets mis is met de constructie.

Verder onderzoek
Het lopende onderzoek moet uitwijzen of het probleem ook aanwezig is op andere plaatsen in het in 1999 gebouwde stadion. Royal HaskoningDHV onderzocht in 2019 ook al de instorting van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar. Daar waren te dunne en zwakke verbindingen gecombineerd met vermoeiing de reden van de instorting. Die werd veroorzaakt door zware neerwaartse winddruk waarmee geen rekening was gehouden.

Controle Nederlandse stadions
Naar aanleiding van de gebeurtenis in Nijmegen roept het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeenten en stadioneigenaren op om de veiligheid van tribunes goed te controleren. Volgens experts, zoals oud-vastgoedmanager van PSV Frank Wijnveld en TU Delft hoogleraar Rob Nijsse, is de jaarlijkse controle van voetbalstadions zwaar onder de maat. Elk stadion is uniek in zijn constructie en materialen. Een algemene veiligheidscheck die vooral op papier en met het oog op roest of rot plaatsvindt is verre van voldoende. Ook branchevereniging Koninklijke NLingenieurs benadrukt het belang van het deskundig toepassen van een diepgaander beoordeling op veiligheid volgens het protocol voor stadions dat naar aanleiding van het instorten van een deel van het dak van het AZ-stadion is opgesteld. Voetbalbond KNVB pleit er langer voor een gespecialiseerd bureau de veiligheid van alle Nederlandse stadions te laten onderzoeken.

Constructies veilig ontwerpen
Werk jij met constructies, installaties of systemen waarbij (mogelijke) belastingen spanningen en vervormingen kunnen veroorzaken? En wil je weten hoe je komt tot een goed ontwerp en de risico’s in beeld brengt? In de cursus Breukmechanica leer je berekeningen te maken om de sterkte en levensduur van constructies te bepalen. Je kunt aan de hand van verschillende methoden de kritische waarden experimenteel bepalen en leert de mate en ontwikkeling van scheurgroei te voorspellen om bezwijken te voorkomen.

Bron: nos.nl, NLingenieurs
Foto: RN7

None

Deel deze pagina