Gezondheidsrisico’s omwonenden industrie moeten verminderd worden

vr 11 augustus 2023

Waar industrie zich dichtbij milieu en mens bevindt, is het waarborgen van een veilige omgeving van groot belang. Eerder dit jaar meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat omwonenden van grote industriële bedrijven beter beschermd moeten worden tegen de uitstoot van schadelijke stoffen. Overheden, bedrijven en milieuorganisaties onderschrijven dit.

Het OVV-rapport dat eerder dit jaar verscheen bevat een ‘serieuze en zorgelijke boodschap’ over de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van grote industriële bedrijven, zegt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij wil samen met provincies en omgevingsdiensten afspraken maken over het verminderen van de risico’s. Thuisprovincies en gemeenten waar de bedrijven zich bevinden melden al met een deel van de aanbevelingen aan de slag te zijn. Bijvoorbeeld door het meten van de luchtkwaliteit en controle op de uitstoot.

Gemengde reacties omwonenden
Aanleiding voor het OVV-onderzoek waren klachten van omwonenden over giftige stoffen. Zowel de industriebedrijven als de overheid zouden tekortschieten in het beschermen van de gezondheid van de mensen in de buurt. Omwonenden reageren wisselend op het OVV-rapport. Soms pessimistisch, maar ook optimistisch: “De OVV bevestigd wat wij al die jaren al zeggen, een opsteker voor alle bewonersorganisaties die zich al jaren inzetten!” en “Het rapport is heel hoopgevend, we voelen ons meer gesteund dan in jaren.

Bedrijven actief oplossingsgericht
De industriële bedrijven zijn op hun beurt actief in het verbeteren van de situatie binnen hun bedrijf en de omliggende omgeving. De bedrijven die door de OVV onder de loep zijn genomen zeggen de conclusies van de onderzoeksraad te omarmen. Zij willen een beter beeld gaan geven van het effect van de uitstoot en willen ‘een goede buur’ zijn: actief het gesprek aangaan met omwonenden en blijvend investeren in maatregelen om de uitstoot te beperken.

Verantwoord omgaan met toxische stoffen
Heb jij in je werk te maken met toxische stoffen en wil je bijdragen aan een veilige omgeving voor mens en milieu? Dan is het van belang dat je de risico’s kunt inschatten en alles weet over blootstelling. Tijdens de PAOTM-cursus Toxicologie krijg je onder leiding van vakspecialisten inzicht in de laatste trends en regelgeving en leer je alles over toxicologische onderzoeksstrategieën, risico-evaluatie, extrapolatiemodellen en normeringsprincipes. Of je nu werkt in de industrie, chemie, bouw, biotechnologie, watermanagement of overheid, je kunt de opgedane kennis direct toepassen in jouw werkomgeving.

Bron: nos.nl
 

None

Deel deze pagina