Cursus

Visueel communiceren voor ingenieurs

Module 7 van het programma Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Dat weten ingenieurs als geen ander. We gebruiken daarom verschillende visuele digitale tools om duidelijk vast te leggen hoe een ontwerp er na uitwerking uit moet komen te zien. Op deze manier leggen we helder en effectief vast wat we bedoelen, zorgen ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan en creëren een naslagwerk waarnaar gerefereerd kan worden.

Maar een project is meer dan een technische tekening. Als projectteam en persoonlijke leider zouden we door toepassing van visuele communicatie sneller en effectiever kunnen samenwerken. In deze module richten we ons op de “Tools, Tips and Tricks” die nodig zijn om tijdens overleggen en presentaties visueel te kunnen communiceren. Zo zorgen we ervoor dat we beter naar elkaar gaan luisteren, helder op het moment met elkaar kunnen afstemmen en beelden maken die inzicht en overzicht bieden zodat we elkaar beter begrijpen.

Resultaten

Het volgen van de cursus biedt je de volgende resultaten:

  • Visueel notuleren tijdens een presentatie of overleg. Zo leer je inzichtelijk te luisteren en een overzichtelijk naslagwerk te maken.
  • Werken aan je visuele bibliotheek door te leren hoe je relevante herkenbare iconen tekent voor een betere communicatie.
  • Ervaar en begrijp hoe je een visuele poster maakt om een pitch helder en memorabel over te brengen.
  • Maak projecten, uitdagingen en/of doelen door middel van visuele templates overzichtelijk en inzichtelijk. 
  • De overtuiging dat iedereen (ook jij) kan visualiseren en het als tool kunt gaan inzetten.

Bedoeld voor

Technische professionals en informatici (TU of hbo, ongeacht studierichting) die in industriële bedrijven, ingenieursbureaus, (semi-)overheid of kennisinstellingen vanuit een leidinggevende functie of als projectleider een team van (technische) medewerkers aansturen. Je ontvangt een certificaat.

Deel deze pagina