Cursus

Serious game asset management

riolering, drinkwater, gas en elektriciteit

In deze serious game kunnen de deelnemers vrijuit spelen met asset management en leren van hun eigen acties en die van andere partijen zonder dat er daadwerkelijke belangen worden geschaad. In een speelronde van ongeveer 3 uur speelt u met 4 personen een situatie na waarbij de verschillende gebiedspartners hun eigen opgaven in een gebied proberen te realiseren. Zij kunnen daarbij kiezen om in meer of mindere mate met elkaar samen te werken.

Als deelnemer kruipt u in de rol van één van de gebiedspartners: gemeente (rioleringsbeheer of wegbeheer), drinkwaterbedrijf en gas- en elektriciteitsbeheerder. Ieder heeft een eigen budget, informatie en doelstellingen. In de game moet u keuzes maken over het verbeteren van informatie over de staat van de assets en het (vroegtijdig) vervangen van assets.

De serious game is ontwikkeld aan de TU Delft en is al vele malen gespeeld bij verschillende partijen die assets beheren die zich onder de grond bevinden.

 Tijdens deze game:

 • krijgt u inzicht in de wederzijdse belangen en de rol van informatie bij asset management;
 • komt u erachter dat samenwerken met andere partijen in asset management een kunst is. Alleen betere informatie of betere samenwerking leidt niet automatisch tot lagere kosten en een betere kwaliteit van de objecten in het systeem.

Wij adviseren om deze serious game te doen samen met uw daadwerkelijke gebiedspartners. De game biedt dan namelijk een veilige plek waar fouten gemaakt mogen worden en waar discussies gevoerd kunnen worden met de gebiedspartners zonder dat er direct belangen op het spel staan. De praktijk is dat dit erg goed werkt. 

Wij bieden deze serious game alleen aan als incompany training. Zo hebben wij de game voor Brabant Water naar volle tevredenheid uitgevoerd. De reacties van deelnemers vindt u onderaan deze pagina onder reviews.

Bent u benieuwd wat een uitvoering voor uw bedrijf of gebiedspartners kan betekenen? Voor meer informatie bent u welkom bij ir. Erik de Bruine (programma manager water, bodem en milieu): 06-5153 4488.

 

Deel deze pagina

 • Reviews
  Deze cursus wordt beoordeeld met een 7,9
  “Uitstekend om te zien dat de game prikkelt om met elkaar in discussie te gaan.”
  John Ottevanger (Brabant Water)
  “Mijn ogen zijn geopend om onderaan de streep te kijken naar maatschappelijke kosten.”
  Ad Huijben (Enexis)
  “Heel actueel voor de mogelijkheden die assetmanagement biedt, veel leermomenten ervaren.”
  Alette Barel (Gemeente Breda)
  “Leerzaam samenspel met andere partijen. Discussie achteraf waardevol.”
  Lianne Rithmaijer (Enexis)
  “Leuke leerzame middag met inzicht of nut en effect van afstemming tussen partijen.”
  Ronald van Heijningen (Gemeente Breda)
  “Leuk! Ik heb belangrijk inzicht gekregen in het effect van infra te vroeg vervangen.”
  “Zeer positief!”
  Remco Cremers (Brabant Water)