Cursus

One Day Workshop Managing the Innovation Factory

Projecten spelen een cruciale rol in innovatie omgevingen. Projectmatig werken is hét middel voor effectieve productontwikkeling in een omgeving met steeds sneller veranderende technologieën en markten. In de meeste R&D organisaties lopen daarnaast veel projecten tegelijk. Hoe te komen van een spaghetti van losse projecten tot een gestroomlijnde projecten ‘fabriek’. Hoe bijvoorbeeld te komen tot effectieve inzet van schaarse resources in zo’n dynamische omgeving. Een Project Management Office (PMO) heeft als doel het transparanter en efficiënter organiseren van een multi-projectorganisatie.

Meerwaarde van een Project Management Office

Uit de “Project en programmamanagement survey” van KPMG blijkt dat organisaties zonder formeel projectmanagement proces slechts 6% van de projecten tijdig afronden. Bedenk daarbij dat de Cost of Delay (COD) in met name een innovatie omgeving enorm zijn. Bij organisaties mét een gestructureerd proces wordt minimaal 75% van de projecten binnen de gestelde tijdsscope afgerond.

Het doel van een Project Management Office is het aanbrengen van structuur en transparantie in een multiprojectorganisatie. Een juist georganiseerd Project Management Office coached tevens projecten op projectmanagement aspecten hetgeen leidt tot een grotere effectiviteit. Daarnaast zorgt een PMO ervoor dat leerpunten uit project evaluaties breed worden uitgedragen in de project organisatie.

Doel van de training en resultaat

Aan de hand van een case study en interactie met de deelnemers leert deze One Day Workshop hoe de multiprojectorganisatie in de innovatie omgeving effectief en efficiënt te organiseren en hoe een PMO daarin een substantiële rol kan spelen. Er wordt een roadmap voor een gefaseerde PMO implementatie gegeven. Na afloop heeft u concrete handvaten om hiermee aan de slag te gaan in uw organisatie.

Doelgroep

De One Day Workshop Managing the Innovation Factory is een intensieve eendaagse workshop die bedoeld is voor R&D en Engineering managers die hun multi-projectorganisatie optimaal willen beheersen, voor managers van (startende) PMO’s en proces gerichte PMO medewerkers.

Deel deze pagina

 • Programma

   Wat is Innovatie?
   Het innovatie proces: Technologie en Product Development; New Product Introduction
   De verschillende vormen van een multi project organisatie in een innovatie omgeving
   Project en programma besturing
   Processen in de innovatiematrix
   Een roadmap voor PMO implementatie: “a practical journey”
  – Stap 1: Specialisten als rechterhand van een programma manager.
  – Stap 2: Het PMO als staf afdeling t.b.v. het senior management.
  – Stap 3: Het PMO als volwaardige discipline in de innovatie omgeving.
  – Stap 4: Innovatie processen in de totale onderneming; het EPMO, the Enterprise Project Management Office.
   Tips en adviezen:
  – PMO staffing
  – Innovatie van innovatie processen
  – PPM Tooling
  – Communicatie
  – Templates en Document management