Cursus

Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Het complete 7-daags programma

Het programma Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs belicht in zes modules verscheidene relevante aspecten die voor een leidinggevende in een technische omgeving van belang zijn. In de tussenliggende tijd oefen je aan de hand van gerichte praktijkopdrachten in je eigen werkomgeving. 

Deelnemers sturen (per module) vooraf een intakeformulier in, zodat de docent de cursus kan laten aansluiten bij vragen en leerdoelen van de deelnemers.

Groepsgrootte is maximaal 12 cursisten, zodat er ruimte is voor feedback op persoonlijke vragen en leerdoelen.

Het complete programma bestaat uit 6 modules, maar je kunt ook voor een of meerdere modules inschrijven:

Module 1: Succesvol leidinggeven aan technici (2 dagen)

Module 2: Effectief leiden van (project)teams (1 dag)

Module 3: Commitment creëren bij projecten (1 dag)

Module 4: Timemanagement (1 dag)

Module 5: Veranderingen doorvoeren bij weerstand (1 dag)

Module 6: Interactief presenteren (1 dag)

 

Bedoeld voor

Technische professionals en informatici (TU of HBO, ongeacht studierichting) die in industriële bedrijven, ingenieursbureaus, (semi-)overheid of kennisinstellingen in een leidinggevende functie gaan beginnen of daarin werkzaam zijn. 

Deel deze pagina

 • Programma
  • Succesvol leidinggeven aan technici (2 dagen)
   Hoe kun je met jouw visie richting geven, hoe kun je lastige situaties met medewerkers verbeteren en hoe kun je ieders ontwikkeling stimuleren?
  • Effectief leiden van (project)teams (1 dag)
   Met het teamrolmodel van Belbin onderzoeken we de bijdragen die individuele persoonlijkheden leveren aan noodzakelijke samenwerking in het team.
  • Commitment creëren bij projecten (1 dag)
   Succesvolle afronding van projecten is in de praktijk geen vanzelfsprekendheid. Je leert omgaan met problemen bij relationele aspecten zoals informatie, communicatie en commitment.
  • Timemanagement (1 dag)
   Leer jouw werkdruk beheersen door effectief doelen te stellen, efficiënt te plannen en heldere prioriteiten te bepalen. Ook train je aspecten zoals assertiviteit en helder communiceren.
  • Veranderingen doorvoeren bij weerstand (1 dag)
   Bij het implementeren van veranderingen heb je te maken met de organisatie(cultuur), de leidinggevenden/medewerkers en jezelf: hoe breng jij de boodschap en krijg je mensen mee?
  • Interactief presenteren (1 dag)
   Contact met en aansluiting bij de toehoorders is voorwaarde voor een succesvolle presentatie. Ontwikkel een krachtige persoonlijke stijl van presenteren om je hierbij te helpen.