Cursus

IBOR - Masterclass Sociale ontwikkeling en beheer openbare ruimte

Onderdeel van ons vernieuwde IBOR-programma

De samenleving verandert: vergrijzing, ouderen die langer zelfstandig wonen, toename van obesitas en met meer mensen samenleven op een klein oppervlak. Hoe ga je daarmee om? In deze masterclass wordt ingegaan op sociale ontwikkeling en beheer van de openbare ruimte.

Succesvol samenleven in een multi-etnische samenleving is geen vanzelfsprekendheid. De openbare ruimte wordt gebruikt door iedereen en is daarmee een plek waar mensen elkaar tegenkomen, met elkaar vertrouwd raken en ontmoeten. De invoering van de Omgevingswet vraagt een andere manier van werken die aansluit bij wensen uit de samenleving. Participatie wordt een vereiste, wat kansen biedt voor beheer op maat.

Het doel is om een openbare ruimte te bieden die uitnodigt om naar buiten te gaan, die ondersteunt in langer zelfstandig wonen en meer te bewegen: de openbare ruimte als ‘buurthuis of sportschool van de toekomst’. Er komen vele succesvolle voorbeelden aan de orde en je gaat concreet aan de slag met je eigen vraagstukken.

Invloed van sociale en politieke ontwikkelingen

In deze masterclass:

 • Krijg je snel inzicht in de sociale trends en gevolgen voor beheer (o.a. meer evenementen, arbeidsparticipatie, VN verdrag gelijke behandeling, openbare ruimte en toegankelijkheid, gezondheid, ontmoeten)
 • Krijg je inzicht in de kansen en mogelijkheden die deze sociale ontwikkelingen bieden bij het beheer van de openbare ruimte.
 • Leer je wat dit betekent voor je werkwijze, organisatie, beleidsinstrumenten, financiën en competenties.
 • Word je geïnspireerd door succesvolle voorbeelden uit het vakgebied.
 • Krijg je concrete handvatten hoe sociale ontwikkelingen toe te passen in je eigen beheer

Bedoeld voor

 • Managers, beleidsmedewerkers, beheerders, opzichters, ontwerpers, verkeerskundigen, adviseurs, aannemers en opdrachtgevers, verantwoordelijk voor of betrokken bij maatschappelijke ontwikkelingen, het beheer en de inrichting van de openbare ruimte in stedelijk gebied.
 • Professionals werkzaam bij gemeenten, provincies, woningcorporaties en waterschappen verantwoordelijk voor of betrokken bij het beheer en de inrichting van de openbare ruimte.
 • Bestuurders - raadsleden en wethouders - verantwoordelijk voor de openbare ruimte.

Deel deze pagina

 • Informatie
  Cursusleider(s): Dhr. Drs. M. van der Zwan MSc (PLANTERRA BV)
  Cursusdata: 18 september 2019
  Dagindeling: van 15:00 tot 20:00uur, inclusief diner
  Locatie: Amersfoort
  Gemakkelijk te bereiken met auto en openbaar vervoer
  Prijs: € 365,00 excl. btw
  prijs is inclusief alle materialen en catering (inclusief diner)