Cursus

Werksessies ontwerpen, voorbereiden en leiden

Faciliteren van groepen

Werksessies maken steeds vaker deel uit van ons werk. Die sessies goed ontwerpen, voorbereiden en leiden vraagt om andere competenties dan de technisch inhoudelijke waar de meesten van ons in zijn geschoold.  Elke bijeenkomst is maatwerk. Wat is het doel? Is het een grote of een kleine groep? Heb je te maken met experts, bestuurders, ambtenaren, burgers?  

In deze eendaagse training maak je kennis met het basisinstrumentarium van de facilitator. Je krijgt inzicht in wat er nodig is bij het vertalen van een vraag naar concrete doelen en vervolgens naar een gevarieerd en effectief programma. Je doet ervaring op met verschillende werkvormen voor creatieve en besluitvormende bijeenkomsten in grotere en kleinere groepen. Daarnaast leer je het groepsproces te observeren en hanteren. Aan de hand van jouw persoonlijke stijl leer je essentiële skills om de interactie in en met de groep te benutten.

Tijdens deze training gaan we hands on aan de slag om te werken aan jouw vooraf geformuleerde leerdoelen. Door het werken in kleine groepjes is er maximale gelegenheid om te oefenen - en daar draait het om bij leren faciliteren!

De twee trainers verzorgen al jaren trainingen ‘Faciliteren' voor deelnemers die vanuit een technische achtergrond en know how de rol van facilitator verder willen ontwikkelen. Wouter Stapel vanuit de achtergrond van consultant (ingenieur) met ruime ervaring als facilitator. Anita Mulder - auteur van het praktijkboek professioneel faciliteren ‘Het gaat altijd anders dan je denkt’ - vanuit de achtergrond van trainer/coach en facilitator.

Lees het interview met Wouter Stapel.

Leren faciliteren

Na deze training:

 • Weet je wat de belangrijkste ingrediënten zijn bij het ontwerpen van een praktische opzet voor een werksessie/workshop/groepsbijeenkomst.
 • Heb je een aantal werkvormen en interventies aan jouw repertoire toegevoegd en weet je hoe en wanneer je deze kunt inzetten.
 • Heb je je zelfvertrouwen als facilitator vergroot omdat je meer inzicht gekregen hebt in jouw sterke punten.

 

Bedoeld voor

Experts, projectleiders, procesmanagers en consultants die enige ervaring hebben met het begeleiden van (project)vergaderingen, workshops en andere groepsbijeenkomsten of hier binnenkort mee gaan starten. 

 

Deel deze pagina

 • Programma

  Een goed begin is het veel meer dan het halve werk!
  Het begin van een workshop is cruciaal voor het verloop. Hoe begin je, hoe zorg je voor duidelijkheid en een prettige sfeer. We gaan direct aan de slag met jullie in de rol van facilitator. In groepjes ontwikkelen jullie een aanpak voor de kennismaking.

  De agenda
  Afstemmen leerwensen/verwachtingen, introductie van programma en werkwijze.

  Het facilitatiekompas
  Kennismaking met hét hulpmiddel voor de facilitator. Hoe haal je de juiste informatie op bij de opdrachtgever, waar moet je allemaal aan denken bij de voorbereiding. En hoe kom je van een vraag(stuk) naar een geschikte opzet voor de workshop.

  Handvatten voor een effectieve en stimulerende opzet van de workshop
  Aan de hand van het facilitatiekompas een opzet maken voor een workshop voor een praktijksituatie. Nabespreken op aandachtspunten voor het maken van een programma; start, opbouw, variatie, werkvormen, afronding.

  Ik wil contact!
  Contact met de deelnemers (en tussen deelnemers onderling) is een voorwaarde voor een succesvolle workshop. Hoe doe jij dat? Wat zijn jouw kwaliteiten als facilitator en hoe zet je die zo goed mogelijk in?
  Speelse korte opdrachten waarbij je als facilitator ervaart wanneer je wel en niet in contact bent met een groep.

  EHBO voor facilitators
  Het gaat altijd anders dan je denkt! Je bent goed voorbereid, hebt een prachtig programma gemaakt en dan…….
  Met behulp van jullie eigen praktijkvraagstukken gaan we aan de slag met korte interactieve oefeningen. We laten zien wat interventies zijn en wat voor soorten er zijn. Het resultaat; praktische, direct toepasbare tips voor jouw praktijk en meer.

  Energize me!
  Het is een lange dag, hoe zorg je voor een energieke impuls?
  We ontwikkelen onze eigen energizers en passen die toe op de groep

  Intervisie
  Iedereen gaat de deur uit met concrete tips voor een eigen praktijkvraagstuk en meer! Ook van de situaties van de andere deelnemers valt een hoop te leren. In twee groepen, elk onder leiding van een van de trainers, analyseren we samen jullie praktijkvragen.

  Afronding en evaluatie
  Delen van ieders oogst en actiepunten.
  Evalueren van de dag.

 • Downloads