Cursus

Werksessies ontwerpen, voorbereiden en leiden

Faciliteren van groepen

Werksessies maken steeds vaker deel uit van ons werk. Die sessies goed ontwerpen, voorbereiden en leiden vraagt om andere competenties dan de technisch inhoudelijke waar de meesten van ons in zijn geschoold.  Elke bijeenkomst is maatwerk. Wat is het doel? Is het een grote of een kleine groep? Heb je te maken met experts, bestuurders, ambtenaren, burgers?  

In deze eendaagse training maak je kennis met het basisinstrumentarium van de facilitator. Je krijgt inzicht in wat er nodig is bij het vertalen van een vraag naar concrete doelen en vervolgens naar een gevarieerd en effectief programma. Je doet ervaring op met verschillende werkvormen voor creatieve en besluitvormende bijeenkomsten in grotere en kleinere groepen. Daarnaast leer je het groepsproces te observeren en hanteren. Aan de hand van jouw persoonlijke stijl leer je essentiële skills om de interactie in en met de groep te benutten.

Tijdens deze training gaan we hands on aan de slag om te werken aan jouw vooraf geformuleerde leerdoelen. Door het werken in kleine groepjes is er maximale gelegenheid om te oefenen - en daar draait het om bij leren faciliteren!

De twee trainers verzorgen al jaren trainingen ‘Faciliteren' voor deelnemers die vanuit een technische achtergrond en know how de rol van facilitator verder willen ontwikkelen. Wouter Stapel vanuit de achtergrond van consultant (ingenieur) met ruime ervaring als facilitator. Anita Mulder - auteur van het praktijkboek professioneel faciliteren ‘Het gaat altijd anders dan je denkt’ - vanuit de achtergrond van trainer/coach en facilitator.

Lees het interview met Wouter Stapel.

Leren faciliteren

Na deze training:

 • Weet je wat de belangrijkste ingrediënten zijn bij het ontwerpen van een praktische opzet voor een werksessie/workshop/groepsbijeenkomst.
 • Heb je een aantal werkvormen en interventies aan jouw repertoire toegevoegd en weet je hoe en wanneer je deze kunt inzetten.
 • Heb je je zelfvertrouwen als facilitator vergroot omdat je meer inzicht gekregen hebt in jouw sterke punten.

 

Bedoeld voor

Experts, projectleiders, procesmanagers en consultants die enige ervaring hebben met het begeleiden van (project)vergaderingen, workshops en andere groepsbijeenkomsten of hier binnenkort mee gaan starten. 

 

Deel deze pagina

 • Informatie
  Cursusdata: 6 juni 2019
  Dagindeling: 9:00 - 19:30
  Er is een optionele extra dag mogelijk met extra oefening, inschrijven hiervoor is al mogelijk tijdens het inschrijfproces
  Locatie: Amersfoort
  nabij centraal station
  Prijs: € 695,00 excl. btw
  Prijs is inclusief alle materialen en catering (incl diner). Het praktijkboek 'Het gaat altijd anders dan je denkt!' van (o.a.) mede-cursusleider Anita Mulder is tevens inbegrepen.
 • Downloads