Menu
Cursus
cursussen | eindige-elementenmethode-schijven-platen-en-schalen Print deze pagina

Eindige elementenmethode: schijven, platen en schalen

De eindige elementen methode (EEM) is een geaccepteerde rekentechniek om materialen en constructies te analyseren in veel situaties. Deze cursus biedt de deelnemers de kennis en het gereedschap om op een verantwoorde en begrijpbare manier te kunnen modelleren en rekenen met schijven, platen en schalen. Deze elementen zijn bij uitstek geschikt voor het berekenen van complexe en grootschalige constructies.

Extra aandacht gaat daarbij uit naar de Kirchhoff en Mindlin platen en schalen. Naast de behandeling van de theorie oefent u tijdens de cursus veel met voor dat doel beschikbare software (KOLA). Ook bespreken wij de fysieke betekenis van het numerieke model, de mechanica-interpretatie van de numerieke processen.

Het grootste probleem blijkt vaak de modellering van een constructie met zijn belastingen tot een aanvaardbaar numeriek model te zijn. Het gaat dan om de keuze van de verdeling in elementen, de keuze van het type van de elementen, het modelleren van de belastingen en de interpretatie van de uitkomsten.

Modelleren en interpreteren van de eindige elementen methode

Na het volgen van de cursus:

 • bent u vertrouwt met geavanceerde numerieke technieken voor het doorrekenen van complexe constructies;
 • heeft u voldoende kennis om continue constructies met hun belastingen op verantwoorde en begrijpbare wijze te kunnen modelleren;
 • kunt u uw eindige elementen model op sterkte en stijfheid doorrekenen met meerdere eindige elementen programma’s.

Bedoeld voor

Constructeurs en ontwerpers, docenten mechanica en onderzoekers in constructieve richtingen, adviesbureaus en verificatie- en certificatiebureaus, controlerende instanties zoals bouw- en woningtoezicht en registertoetsers.

 • Cursusleiders
  Dhr. Prof.dr.ir. L.J. Sluys
  "oordeelkundig gebruik van eindige elementen bij constructieberekeningen is van cruciaal belang"
 • InCompany
  Aanvraag cursus incompany of op aanvraag
  *
  *
  *
  *
  *
  *
 • Reviews
  Deze cursus wordt beoordeeld met een 7,7
  “Goede cursus die een duidelijke basis legt voor het beoordelen van EEM berekeningen. Zeer leerzaam en verduidelijkend, pittige cursus met behoorlijk veel theorie.”
  Incompany voor Tata Steel IJmuiden