Cursus

Effectief leidinggeven aan ingenieurs

Module 3 van het programma Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Emotionele intelligentie wordt steeds belangrijker om effectief leiding te kunnen geven en conflicten op te kunnen lossen. Het overbruggen van verschillende belangen en het samenbrengen van personen en generaties, verlangt dat een manager zich bewust is van zijn/haar leiderschapsstijl. Een effectieve leider hanteert situationeel leiderschap, en houdt naast het doel ook te allen tijde de ontwikkeling van de mens voor ogen. 

Tijdens deze module leer je hoe verschillende leiderschapsstijlen, afhankelijk van de situatie (situationeel leiderschap), toe te passen en welke rol emotionele intelligentie en non-verbale communicatie daarin speelt. Dergelijke kennis is een belangrijke randvoorwaarde om op jouw afdeling en in jouw organisatie medewerkers effectiever aan te leren sturen.

De cursus is een aanrader voor alle moderne en kritische leidinggevenden die bewust hun positieve invloed willen vergroten. Ook op de jongere generaties op hun afdeling of in de organisatie.

Resultaten

Het volgen van de cursus biedt je de volgende resultaten:

  • Je leert hoe je verschillende leiderschapsstijlen kunt toepassen, afhankelijk van de behoeftes van jouw medewerkers en de situatie.
  • Je krijgt inzicht in het belang van behoefte identificatie van je medewerkers als het gaat om jouw leiderschapsvaardigheden.
  • Je krijgt inzicht in het belang en de impact van emotionele intelligentie op jouw leiderschapsvaardigheden.
  • Je leert hoe je je emotionele intelligentie verder kunt ontwikkelen.
  • Je leert hoe je je team effectiever kunt beïnvloeden om je doelen te bereiken door het gebruik van NLP (neuro linguistic program) tools.
  • Je ontwikkelt strategieën om effectieve teams te ontwikkelen, gebaseerd op de behoeftes van jouw teams. 
  • Je reflecteert samen met en leert van de overige deelnemers hoe je jouw leiderschapskwaliteiten kunt verbeteren.

Bedoeld voor

Technische professionals en informatici (TU of hbo, ongeacht studierichting) die in industriële bedrijven, ingenieursbureaus, (semi-)overheid of kennisinstellingen vanuit een leidinggevende functie of als projectleider een team van (technische) medewerkers aansturen. Je ontvangt een certificaat.

Deel deze pagina