Cursus

Effectief leiden van (project)teams

Samenwerking en besluitvorming in teams

Als leider van een team is het jouw taak om de samenwerking en besluitvorming in het team soepel te laten verlopen. Daarvoor is het van belang om de sterkte en zwakte van teamleden (én jouzelf) te herkennen en deze te benutten bij de onderlinge samenwerking. Met behulp van het teamrolmodel van Belbin onderzoeken we niet de technisch-inhoudelijke kwaliteiten van jouw teamleden, maar juist de bijdragen die ze als persoonlijkheid leveren aan noodzakelijke samenwerking in het team, zoals bij voorbeeld (te) kritische of gedetailleerde bijdragen, (te) dwingend, (te) afwachtend.

Dit beïnvloedt uiteraard de besluitvorming in teams. Daarnaast maken verschillende standpunten én persoonlijke belangen dat besluiten niet tot stand komen of pas na langdurige strijd…met tegenwerking of andere negatieve gevolgen tijdens de uitvoering. Je leert ook hoe hiermee om te gaan.

​Bedoeld voor

Technische professionals en informatici (TU of HBO, ongeacht studierichting) die in industriële bedrijven, ingenieursbureaus, (semi-)overheid of kennisinstellingen vanuit een leidinggevende functie of als projectleider een team van (technische) medewerkers aansturen en de onderlinge samenwerking/ besluitvorming willen verbeteren.

Deze cursus is onderdeel van het programma Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs. Je kunt kiezen voor het complete programma of voor een of meer afzonderlijke modules.

Deel deze pagina

 • Programma
  • Problemen bij het werken in teams - Kenmerken van succesvolle teams
  • Teamrolmodel van Belbin: toepassen op het eigen team (van technische specialisten of van management) om de kracht en valkuilen van dit team te achterhalen
  • Herkenning van persoonlijke kwaliteiten en valkuilen bij samenwerking 
  • Besluitvormingsmodel bij verschillende belangen cq weerstand: toepassen van BOB-model
  • Persoonlijke vragen/ situaties met betrekking tot succesvolle samenwerking en besluitvorming in teams bespreken en oefenen
 • Reviews
  Deze cursus wordt beoordeeld met een 8,7
  “Prima presentatie en uitleg met nuttig rollenspel”
  Tess Kooistra (Geoconsult Noord BV)
  “Duidelijke uiteenzetting van tools om grip te krijgen op een projectteam.”
  curist van Ingenieursbureau Amsterdam
  “Goed gebruik van individuele cases!”
  cursist van Cool Sustainable
  “Zeer prettige manier van lesgeven en presentatie door Marjan. Op een praktische en leuke wijze wordt met praktijk- en voorbeeldcasussen geoefend na de gegeven theorie. Door het oefenen van deze situaties met een groepje, wordt de theorie meteen toegepast en zie je meteen waar een gesprek goed of fout gaat en hoe hiermee om te gaan.”
  Erik Cevaal (GEO2 Engineering B.V.)
  “Zeer leerzame cursus. Marjan Deelen houdt continue je aandacht vast, met sprekende voorbeelden uit ingebrachte casussen, rollenspellen en haar enthousiasme. Bij een rollenspel schuwt Marjan niet om zich te mengen in het spel en je zo de vaardigheden bij te brengen. Daarnaast ontvang je direct feedback en kun je hier weer mee verder oefenen. Ik vond het een hele leuke en leerzame dag.”
  Ralph Kramer (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)